Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a patruns miercuri, pentru prima oara, in Damasc, un fief al regimului sirian, cucerind o mare parte a taberei de refugiati palestinieni din Yarmuk, scrie AFP.

In sudul Siriei, unde fortele presedintelui Bashar al-Assad lupta impotriva diferitelor grupari rebele de peste patru ani, insurgentii incercau sa preia controlul asupra ultimului punct de trecere la granita cu Iordania.

Intr-un atac fulgerator, jihadistii din SI au preluat controlul asupra majoritatii taberei Yarmuk, un cartier din sudul capitalei siriene, a declarat directorul de afaceri politice al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei in Siria, Anouar Abdel Hadi, care a mentionat ca luptele continua in anumite sectoare intre jihadisti si grupari armate palestiniene.

Este pentru prima oara cand organizatia jihadista, care controleaza din 2013 vaste regiuni in nordul Siriei, patrunde in capitala Damasc.

Tabara, situata la doar sapte kilometri de centrul Damascului, este cea mai mare tabara palestiniana din Siria. Aici traiau 160.000 de sirieni si palestinieni inainte de inceputul conflictului, in martie 2011, fata de doar 18.000 in prezent.