Anexarea Crimeii ar putea costa economia rusa pana la 200 de miliarde de dolari in anii urmatori, crede fostul ministru al Finantelor Alexei Kudrin, citat de AFP.

"Finantarea Crimeii ne va costa sase - sapte miliarde de dolari pe an, a declarat acest economist respectat in mediile liberale dar si de Vladimir Putin, caruia i-a fost ministru de Finante timp de zece ani.

"Pierderile indirecte, precum fugile de capital, vor fi mult mai importante. Ele vor reprezenta 150 - 200 de miliarde de dolari in urmatorii trei sau patru ani, a adaugat acesta, cu ocazia unei mese rotunde consacrate celei de 15-a aniversari a alegerii lui Vladimir Putin.

"Este pretul de platit", a adaugat Kudrin, care s-a declarat ingrijorat de pierderea increderii investitorilor si de "noile reguli ale jocului" care au urmat anexarii.

Anexarea Crimeii si imixtiunea Rusiei in estul Ucrainei au generat o degradare a relatiilor dintre Rusia si tarile occidentale, care au impus severe sanctiuni economice.

Fugile de capital s-au dublat anul trecut, pentru a atinge 150 de miliarde de dolari, un nivel inedit de la caderea URSS. Guvernul prevede ca acestea se vor ridica la 115 miliarde de dolari in acest an, iar expertii spun ca este vorba mai mult despre mai degraba despre plati de datorii contractate de societatile rusesti in strainatate decat de retrageri de investitii.

Consecintele acestor sanctiuni si caderea pretului petrolului au aruncat Rusia intr-o criza monetara si, acum, in una economica, chiar daca recenta apreciere a rublei, stagnarea pretului petrolului si acalmia luptelor in Ucraina ofera guvernului speranta ca recesiunea va fi mai putin profunda decat se estima initial.

Alexei Kudrin a lansat insa un semnal de alarma fata de o viziune prea optimista, prevazand o stagnare timp de cinci ani, chiar daca guvernul reuseste sa efectueze reforme structurale.

"Suntem aproape condamnati", a declarat acesta. "Este provocarea cea mai serioasa pentru presedinte. Daca popularitatea de care se bucura nu e folosita pentru a efectua reforme, atunci nu va servi la nimic", a adaugat el.