Expertii internationali care ancheteaza circumstantele prabusirii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, un accident produs la 17 iulie 2014, in sud-estul Ucrainei, au cerut, luni, ajutor din partea tuturor persoanelor care pot oferi informatii utile pentru ancheta, relateaza BBC News Online.

Echipa de ancheta, formata din experti australieni, olandezi, belgieni, malaezieni si ucraineni, a publicat un apel, redactat in mai multe limbi, inclusiv in rusa si ucraineana, in care ii incurajeaza sa depuna marturii pe toti cei care detin informatii legate de prabusirea zborului MH17. Eventualii martori sunt invitati sa contacteze echipa pe un numar apelabil gratuit sau prin e-mail, potrivit Mediafax.

Anchetatorii sunt interesati, in special, de orice informatie cu privire la manevrarea unui sistem de rachete sol-aer de tip Buk. Potrivit anchetatorilor, acest sistem a fost observat pe 17 si 18 iulie in estul Ucrainei.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prabusit pe 17 iulie in estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi se acuza reciproc de provocarea tragediei.

Ucraina si Statele Unite afirma ca aparatul a fost doborat de o racheta sol-aer furnizata separatistilor ucraineni prorusi de Moscova, ceea ce Rusia neaga, acuzand in schimb fortele ucrainene.

Intr-un prim raport de ancheta publicat in septembrie, anchetatorii internationali au apreciat ca Boeingul a fost perforat in zbor de "proiectile cu mare viteza", fara a confirma ipoteza unei rachete. Un raport final este asteptat in vara lui 2015.