Datele personale ale liderilor mondiali care au participat la ultimul summit G20 au fost dezvaluite accidental de catre departamentul australian pentru imigratie, care a considerat ca nu este necesar sa ii informeze in legatura cu aceasta situatie.

Un angajat al agentiei a trimis din greseala numerele de pasaport, detaliile despre viza si alte date personale ale liderilor care participau la summit organizatorilor Cupei Asiei la fotbal, relateaza The Guardian, citat de Mediafax .

Presedintele american Barack Obama, cel rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel, presedintele chinez Xi Jinping, premierul indian Narendra Modi, cel japonez Shinzo Abe, presedintele indonezian Joko Widodo si prim-ministrul britanic David Cameron se afla printre cei care au participat la summitul de la Brisbane din noiembrie si ale caror date au fost dezvaluite.

"Datele personale dezvaluite includ numele, data nasterii, titulatura, nationalitatea, numarul de pasaport, numarul de viza pentru 31 de lideri internationali care au participat la summitul G20", se arata intr-un e-mail trimis de un ofiter al departamentului pentru imigratie catre comisarul pentru viata privata.

"Cauza bresei a fost o eroare umana. (X) nu a verificat daca functia de autocompletare din Microsoft Outlook a introdus corect numele persoanei la destinatar. Aceasta a condus la trimiterea e-mailului unei alte persoane", arata documentul.

Ofiterul a scris ca este "improbabil ca informatia sa fi ajuns in domeniul public" si ca absenta altor date personale de identificare "limiteaza in mod semnificativ" riscul unei brese. Persoana neautorizata sa primeasca acest e-mail a sters mesajul definitiv.