Un uigur a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru ca avea o barba prea lunga, in timp ce sotia sa a primit doi ani de inchisoare pentru ca purta "val si burqa", relateaza Cotidianul Tineretului din China, citat de AFP.

Potrivit sursei citate, un tribunal din Kashgar, in regiunea musulmana Xinjiang din vestul Chinei l-a condamnat la inchisoare pe barbatul in varsta de 38 de ani deoarece "si-a lasat barba din 2010", in timp ce sotia sa "purta un val si burqa", practici reprimate de autoritatile regionale. Cuplul a fost acuzat si ca "intretinea dispute si provoca tulburari".

Acest verdict "este inacceptabil si absurd", a denuntat Dilxat Rashit, purtator de cuvant al Congresului mondial uigur, organizatie in exil pentru apararea acestei minoritati.

In opinia acestuia, este vorba de un "caz tipic al persecutiei politice" la care sunt supusi uigurii, musulmani turcofoni care reprezinta prima etnie in Xinjiang.

In conditiile in care aceasta regiune este afectata in mod regulat de atentate si confruntari sangeroase, imputate de Beijing "separatistilor si extremistilor religiosi", autoritatile locale conduc o vasta campanie impotriva purtatului barbii sau a valului islamic.

Interogat de AFP, un responsabil din Kashgar a refuzat sa comenteze informatia, care era partial cenzurata, luni, pe internetul din China.

"Cati ani de inchisoare ar fi primit Marx?", se intreba ironic un internaut, referindu-se la barba filosofului, figura esentiala a regimului comunist.