"Deschide nenorocita asta de usa!", l-a implorat comandantul aeronavei Airbus A320 al Germanwings pe copilotul blocat in cabina, cu putin timp inainte ca avionul sa se prabuseasca in Alpii francezi, relateaza AFP.

Cutia neagra a avionului GermanWingsFoto: BEA

Aceste informatii, scoase la iveala de cutia negra care a inregistrat zgomotele din interiorul cabinei pilotilor, au fost prezentate de Bild am Sonntag, editia de duminica a cotidianului german de mare tiraj Bild.

In noaptea de miercuri spre joi, New York Times a redat in premiera informatii din aceste inregistrari, sustinand ca pilotul a iesit din cabina si ca nu a putut reveni, accesul fiind blocat. Procurorul din Marsilia a confirmat ulterior ca aceste inregistrari arata ca Andreas Lubitz, copilotul, a blocat usa cabinei dupa iesirea temporara a comandantului de bord, apoi a declansat procedurile de coborare a avionului.

Andreas Lubitz pare sa fi suferit de probleme psihiatrice si era ingrijorat de consecintele acestor probleme asupra carierei sale, potrivit presei. Anchetatorii au in vedere posibilitatea ca prabusirea avionului sa fie un act voit din partea copilotului, care ar fi trebuit sa fie acasa in ziua accidentului, aflandu-se in concediu medical.

Bild detaliaza, in premiera, schimburile de replici dintre Lubitz si comandantul aparatului de zbor.

Potrivit jurnalului, primele 20 de minute de zbor au fost marcate de discutii banale intre pilotul Patrick S. si copilotul Andreas Lubitz. Capitanul ii explica lui Lubitz ca nu a avut timp sa mearga la toaleta la plecarea din Barcelona.

La ora 10:27, pilotul ii cere lui Lubitz sa pregateasca aterizarea la Dusseldorf. Acesta din urma ii raspunde: "Sper", "Vom vedea".

Pilotul iese din carlinga pentru a merge la toaleta. La scurt timp dupa, avionul incepe sa coboare in directia masivului montan.

Cateva minute mai tarziu se aude un "zgomot puternic" ca si cum cineva incearca sa intre in carlinga, noteaza Bild. Apoi se aude vocea pilotului: "Pentru numele lui Dumnezeu, deschide usa!".

Pe fundal, pasagerii incep sa tipe. Pilotul incearca sa deschida usa cu toporul. Apoi striga: "Deschide nenorocita asta de usa!".

Bild mai relateaza duminica ca Andreas Lubitz ar fi suferit si de probleme de vedere, mai exista de o dezlipire de retina, o afectiune oculara curabila dar care, in cazul in care nu este tratata la timp, poate afecta permanent abilitatile unui pilot de a zbura.

In jurul orei 10:40, avionul Airbus atinge un versant, pe inregistrare auzindu-se tipetele disperate ale pasagerilor. Acestea sunt ultimele zgomote de pe inregistrare, scrie Bild. Avionul loveste in plin un versant la viteza de 700 de kilometri pe ora si este pulverizat la impact, cu cei 150 de oameni aflati la bord.

  • Bild sustine ca partenera lui Lubitz ar fi fost insarcinata

Potrivit AFP, Bild mai afirma ca partenera copilotului, cu care acesta locuia in apropiere de Dusseldorf, ar fi fost insarcinata. Tanara, profesoara de engleza si matematica, a fost deja audiata de politie. Ea ar fi impartasit aceasta veste cu elevii sai, mai scrie Bild insa fara a cita surse.

Publicatia germana a publicat sambata un interviu cu o asistenta de zbor, prezentata drept fosta iubita a lui Lubitz, declaratiile acesteia intarind ipoteza ca tanarul ar fi suferit de probleme psihologice.

Tanara spune ca, atunci cand a aflat de tragedie, o fraza a copilotului i-a "revenit in memorie: <

Bild mai relateaza duminica ca Andreas Lubitz ar fi suferit si de probleme de vedere, mai exista de o dezlipire de retina, o afectiune oculara curabila dar care, in cazul in care nu este tratata la timp, poate afecta permanent abilitatile unui pilot de a zbura.

Un alt jurnal nemtesc, Welt am Sonntag scrie ca in timpul perchezitiilor efectuate in apartamentul tanarului din Dusseldorf, anchetatorii au gasit "un numar mare de medicamente pentru tratarea afectiunilor psihice".