Primul ministru grec Alexis Tsipras a declarat sambata ca nu cauta motive de discordie cu Europa dupa ce tara sa ramasa fara lichiditati a prezentat o lista de reforme in incercarea de a obtine de la creditorii ei fondurile atat de necesare, relateaza Reuters.

Guvernul de stanga al lui Tsipras a fost de acord sa prelungeasca fondul de salvare a tarii de 240 milioane de euro in februarie, desi cu ajutorul inghetat, iar acum trebuie sa convina asupra unui set de reforme pe care le-a trimis vineri creditorilor UE-FMI pentru a preveni intrarea ei in faliment, citeaza Agerpres.

Tara obosita de austeritate va ramane fara bani pana la 20 aprilie daca nu este deblocata finantarea atat de necesara, a declarat marti o sursa pentru Reuters.

"Problema lichiditatilor impiedica in mod natural situatia dar cred ca va fi abordata imediat ce vom ajunge la un acord asupra reformelor", a declarat Tsipras intr-un interviu duminica pentru ziarul Real News.

Dupa ce a raspuns la unele intrebari asupra incercarii guvernului de a combate coruptia, Tsipras a fost intrebat daca vrea o ruptura sau o solutie cu partenerii Greciei. "Punctul meu de vedere a fost intotdeauna acelasi: zdrobirea coruptiei, o solutie cu Europa".

Anterior, ministrul energiei Panagiotis Lafazanis, unul dintre cei mai de stanga ministri ai lui Tsipras, a criticat o "Uniune Europeana germanizata... care isi baga nasul saptamana de saptamana in economia greaca".

Atena afirma ca reformele sale vor creste veniturile statului cu 3 miliarde de euro (3,3 miliarde dolari) in 2015, in parte prin abordarea evaziunii fiscale, dar ca se va opune oricaror noi "masuri de recesiune" cum ar fi alte reduceri de salarii sau de pensii.

In timp ce discutiile continua, ministrul de finante Yanis Varoufakis a declarat duminica ziarului Vima ca reformele nu vor include o crestere a TVA, care a fost o preocupare in insulele Greciei unde tarifele sunt mai mici, dar ca modificari la colectarea impozitelor vor fi facute.

Varoufakis a fost in centrul unor speculatii vineri dupa ce ziarul german Bild a anuntat citand o sursa din guvernul grec ca este doar o chestiune de timp pana cand el va demisiona. Dar Tsipras a declarat ca Varoufakis este "unul dintre membrii-cheie ai

guvernului".