"Personalitatea" copilotului suspectat ca a provocat deliberat prabusirea avionului Germanwings si care, se pare, ca suferea de tulburari psihologice este o "pista serioasa", insa "nu singura", a declarat sambata pentru AFP un anchetator francez la Dusseldorf.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem un numar de elemente care ne permit sa avansam pe aceasta pista, prezentata ca o pista serioasa, dar care nu poate fi singura", a declarat generalul Jean-Pierre Michel, director adjunct al politiei judiciare, de la Directia Generala a Jandarmeriei Nationale, care nu exclude ipoteza unei "erori involuntare sau a unei defectiuni tehnice".

Anchetatorul a adaugat ca in acest stadiu al anchetei nu exista doar "un element particular" in viata copilotului, precum o ruptura amoroasa sau o problema profesionala, care ar putea explica un gest voluntar pentru a distruge avionul.

Andreas Lubitz, aflat in concediu medical in ziua zborului, potrivit unei atestari medicale gasite la domiciliul sau din Dusseldorf, pare sa fi suferit de probleme psihiatrice, conform informatiilor primite de presa germana.

El este suspectat ca ar fi provocat in mod deliberat prabusirea avionului Airbus A320 al Germanwings in Alpii francezi, in timp ce se afla la mansa, antrenand moartea a 149 de persoane dar si a sa.

"Vom incerca sa intelegem ce anume in viata sa ar fi putut sa-l determine sa treaca la astfel de acte", a declarat anchetatorul, adaugand ca "mediul in care a trait Andreas Lubitz va fi fost extrem de important si este in deja, pentru ca ne permite sa intelegem mai bine ce fel de om a fost".

Generalul Michel face parte dintr-o delegatie formata din trei anchetatori francezi venita la Dusseldorf pentru a coopera cu autoritatile germane. El a explicat ca este vorba in special de a face legatura intre "constatarile tehnice", precum cercetarile efectuate in Franta, si elemente despre viata si personalitatea lui Andreas Lubitz adunate in Germania in cursul audierilor si perchezitiilor.

"Munca actuala desfasurata de colegii nostri germani este orientata catre intelegerea a ceea ce s-a petrecut, a unei eventuale premeditari, sau predispozitii spre acest gen de actiune", a declarat el.

El a subliniat de asemenea importanta celei de-a doua cutii negre, cautata la locul prabusirii in Alpii francezi. "Importanta acestei cutii negre este (...) ca ne ajuta sa intelegem in mare ce s-a petrecut in ultimele minute cu comenzile aparatului, (...) sa incercam sa intelegem bine daca a fost o actiune deliberata sau o greseala involuntara, ori poate o defectiune tehnica", a precizat el. "Nu excludem munca asupra altor ipoteze" decat cea privilegiata a unui act voluntar, a dat asigurari anchetatorul.