In jur de 5000 de persoane au protestat sambata, in liniste, la Salonic (in nordul Greciei) fata de un proiect de exploatare a unei mine de aur de catre societatea canadiana Eldorado Gold, pe care noul guvern al lui Tsipras s-a angajat sa il anuleze, informeaza AFP.

"SOS, Nu extractiei aurului", "Numeroase locuri de munca vor disparea", sunt cateva dintre mesajele afisate de manifestanti, dintre care cei mai multi au venit la Salonic din Halkidiki, aflat in apropiere, unde sunt situate majoritatea minelor.

Printre manifestanti s-au numarat pescari, apicultori, agricultori si persoane care lucreaza in turism, precumi si deputati din stanga radicala Syriza, aflata la putere, acestia temandu-se ca proiectul minier va afecta puternic, in mod negativ, regiunea agricola si turistica Halkidiki.

Noul guvern Syriza s-a angajat sa revoce acest mare proiect controversat pentru exploatarea minei de la Skouries, acordat de fosta coalitie de guvernare, formata de socialisti si dreapta, companiei Eldorado Gold.

Acest proiect este intampinat de mai multi ani de zile cu rezistenta, avand loc regulat ciocniri cu fortele de ordine. In timp ce o parte dintre oponentii proiectului il critica prin prisma impactului ecologic, altii criticand conditiile financiare ale cesionarii.