Copilotul zborului Germanwings 4U9525, Andreas Lubitz, i-a spus fostei sale iubite ca planuieste ceva atat de atroce incat numele lui va fi cunoscut de toata lumea, iar femeia a povestit ca tanarul se trezea uneori noaptea urland "ne prabusim!". Fosta iubita a lui Andreas Lubitz a declarat pentru o publicatie germana ca barbatul i-ar fi spus anul trecut, pe un ton amenintator: "Intr-o zi voi face ceva ce va schimba tot sistemul si atunci toti imi vor sti numele si si-l vor aminti", scrie Mediafax, citand dailymail.co.uk.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cand a aflat de prabusirea de marti a zborului Germanwings 4U9525, femeia si-a amintit de profetia amenintatoare a lui Lubitz. "Nu am stiut ce vrea sa spuna, dar acum am inteles", a declarat fosta iubita a copilotului pentru ziarul german Bild.

Problemele personale si comportamentul ciudat erau atat de grave, incat femeii i s-a facut frica si a decis sa se desparta de Andreas Lubitz. "Cand am aflat despre prabusirea avionului, in minte au inceput sa mi se deruleze cuvintele pe care mi le spusese", a spus femeia.

Potrivit dailymail.co.uk, autoritatile vor dori, cel mai probabil, sa vorbeasca cu fosta iubita a copilotului pentru a obtine detalii despre starea de spirit a acestuia. Copilotul si femeia au avut o relatie timp de sapte ani si au locuit impreuna intr-un apartament la periferia orasului Dusseldorf. Unele relatari de presa vorbesc despre faptul ca cei doi ar fi fost logoditi si ar fi existat planuri pentru a se casatori in 2016.

Andreas Lubitz ar fi comandat doua automobile Audi pentru sine si iubita sa cu putin timp inainte de tragedie, intr-o incercare disperata de a o convinge sa se intoarca la el, dar femeia ar fi respins cererile acestuia si doar o masina a fost livrata.

Informatiile uimitoare referitoare la o posibila planuire indelungata a prabusirii deliberate a avionului Airbus A320 dau greutate relatarilor referitoare la faptul ca Lubitz a ascuns afectiunile medicale de care suferea si care l-ar fi facut inapt de zbor, comenteaza dailymail.co.uk.

Vineri, anchetatorii germani au anuntat ca barbatul ar fi trebuit sa fie in concediu medical in ziua prabusirii avionului. Scutiri medicale au fost descoperite la domiciliul lui Lubitz, inclusiv una pentru ziua accidentului, iar spitalul universitar din Dusseldorf a confirmat ca Lubitz a fost pacient al institutiei medicale in ultimele doua luni, dar nu a dat publicitatii date despre motivele internarii.

Daily Mail relateaza ca Andreas Lubitz ar fi cunoscut foarte bine regiunea din Alpii francezi in care s-a prabusit avionul Germanwings, dupa ce ar fi efectuat un curs de planorism in zona.

Andreas Lubitz a lucrat ca insotitor de zbor timp de aproape un an inainte de a deveni pilot si a fost tachinat de colegii sai pe aceasta tema. Unii membri ai echipajelor aeriene ii spuneau "Tomato Andi" (Andi suc de rosii, n.r), o referinta la sucul preferat de multi pasageri.

Presa a mai scris ca barbatul pasionat de fitness urma un tratament pentru problemele de sanatate mintala si s-ar fi temut ca licenta de zbor i-ar fi fost ridicata daca operatorul aerian ar fi aflat despre caderile sale de ordin psihologic.

Potrivit unor informatii publicate de presa germana, cel putin doi medici i-ar fi acordat scutiri medicale pentru ziua in care a avut loc accidentul. Anchetatorii ar fi gasit la domiciliul lui Lubitz si alte scutiri medicale, eliberate pentru zile in care barbatul s-a aflat la mansa avioanelor Germanwings. Politia a anuntat ca, cel putin deocamdata, nu a fost gasit niciun mesaj referitor la sinucidere.

Un oficial al Germanwings a declarat pentru Daily Mail ca operatorul aerian nu stia de nicio scutire medicala si ca era responsabilitatea lui Lubitz sa anunte compania ca nu este apt de zbor.

Presedintele companiei Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat joi ca Lubitz a trecut testele de sanatate si era apt de zbor. El a precizat insa ca in urma cu sase ani, cand Lubitz incepuse pregatirile pentru obtinerea licentei de pilot comercial, a intrerupt cursurile pentru cateva luni. El a adaugat ca, daca motivul era de natura medicala, regulile germane privind respectarea vietii private ar fi impiedicat dezvaluirea acestor informatii.

Biroul federal al aviatiei din Germania a cerut vineri companiei Lufthansa sa ofere acces la dosarul medical al lui Andreas Lubitz, relateaza agentia DPA in pagina electronica. Dosarul medical ar urma sa fie ulterior transferat anchetatorilor francezi.

Andreas Lubitz, in varsta de 27 de ani, este suspectat ca a provocat intentionat prabusirea avionului Germanwings, marti, intr-o regiune muntoasa din sudul Frantei. Procurorul din Marsilia a declarat joi ca Lubitz a refuzat sa-i dechida usa pilotului si a actionat butonul de coborare a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intentie de a distruge acest avion. Toate cele 150 de persoane de la bord au murit in urma prabusirii avionului.