Parchetul militar polonez a confirmat vineri ca, in opinia sa, principalii vinovati pentru prabusirea avionului presedintelui Lech Kaczynski in 2010, sunt controlorii de trafic din Rusia, anuntand totodata punerea acestora sub acuzare, scrie AFP.

Unul dintre controlorii aeroportului Smolensk, unde Tupolevul 154 s-a prabusit, pe o ceata densa, ucigandu-l pe presedinte, sotia sa si 94 de oameni, printre care inalti responsabili politici si militari polonezi, "este acuzat ca a provocat pericolul direct al unei catastrofe aeriene", a declarat seful parchetului, Ireneusz Szlag.

"Un al doilea este acuzat ca a provocat neintentionat o astfel de catastrofa", capat de acuzare pasibil in Polonia de inchisoare de la 6 luni la 8 ani.

Cei doi, cetateni rusi, "vor face obiectul demersurilor" pentru a putea raspunde la capetele de acuzare si pentru a fi interogati in calitate de suspecti, a declarat Szlag. Acesta a refuzat sa ofere alte precizari, mentionand ca parchetul nu doreste "sa-si joace toate cartile".

Procurorii au prezentat presei un raport realizat de experti care confirma erorile comise de pilotii polonezi, care au incalcat mai multe proceduri incercand sa aterizeze in conditii atmosferice potrivnice.

La aproape cinci ani de la catastrofa din 10 aprilie 2010, teoriile complotiste circula in continuare in Polonia, in special in randul partidului conservator PiS al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui ucis.

Delegatia poloneza ar fi trebuit sa asiste la Katyn, in apropiere de Smolensk, la ceremoniile care marcau 70 de ani de la masacrarea catorva mii de ofiteri polonezi luati prizonieri de Armata Rosie.

Epava Tupolevului se afla in continuare la Smolensk si Moscova refuza sa o restituie Poloniei, in ciuda insistentei Varsoviei, afirmand ca ancheta continua in Rusia.