Oricine vrea sa-l inteleaga pe Vladimir Putin trebuie sa cunoasca povestea a ceea ce i s-a intamplat intr-o noapte dramatica din Republica Democrata Germana, in urma cu un sfert de secol. Era in 5 decembrie 1989, in Dresda, la cateva saptamani dupa caderea Zidului Berlinului, scrie BBC.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

Multimea de oameni lua cu asalt cartierul general al politiei secrete a regimului comunist, Stasi, iar un grup mic de demonstranti a decis sa traverseze strada, indeptandu-se spre o casa mare, unde era sediul local al serviciului secret sovietic, temutul KGB.

"Paznicul de la poarta a fugit repede in casa", isi aminteste unul dintre demonstranti, Siegfried Dannath. La scurt timp, a iesit un ofiter "mic, agitat".

"A spus grupului nostru 'Nu incercati sa fortati intrarea pe aceasta proprietate. Tovarasii mei sunt inarmati si sunt autorizati sa foloseasca armele in caz de urgenta'". Si a reusit sa convinga grupul de manifestanti sa se retaga.

Dar ofiterul KGB stia cat de periculoasa ramane situatia. El a povestit ulterior ca a telefonat la cartierul general al unei unitati de tancuri a Armatei Rosii pentru a cere protectie.

"Moscova tace"

Raspunsul a fost devastator: "Nu putem face nimic fara ordine de la Moscova. Si Moscova tace", a spus vocea de la celalalt capat al firului.

Aceasta fraza, "Moscova tace", l-a bantuit pe acest om, de atunci. Acum el a devenit "Moscova" - presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Cred ca aceasta este cheia pentru a-l intelege pe Putin", spune biograful german al sau, Boris Reitschuster. "Am avea un alt Putin si o alta Rusie fara stagiul sau in Germania de Est".

Experienta l-a invatat niste lectii pe care nu le va uita, i-a oferit idei pentru un model de societate si i-a format ambitiile pentru o retea de putere si avere personala.

Dar, mai presus de toate, l-a lasat cu o imensa anxietate fata de fragilitatea elitelor politice si cat de usor pot fi acestea rasturnate de mase.

Perioada Dresda

Putin a ajuns la Dresda la mijlocul anilor 1980 pentru primul sau stagiu in strainatate ca agent KGB.

Si-a dorit sa intre in KGB inca de cand era mic, inspirat de povestile sovietice in care, dupa cum isi amintea el ulterior, "efortul unui om poate realiza ceea ce armate intregi nu pot. Un spion poate decide soarta a mii de oamenii".

Initial, majoritatea muncii sale a fost banala. Printre documentele din arhivele Stasi publicate pe site-ul BBC figureaza o scrisoare semnata de Putin in care se solicita sprijin din partea sefului Stasi pentru instalarea unui post telefonic la un informator.

Dar, daca munca de spion nu era foarte antrenanta, Putin si tanara sa familie se puteau bucura de viata buna din Germania de est.

Fosta sotie a lui Putin, Ludmila, isi aminteste mai tarziu ca viata in RDG era mult diferita fata de cea din URSS. "Strazile erau curate. Isi spalau ferestrele in fiecare saptamana", povestea ea, intr-un interviu publicat in 2000, in "First Person", o carte de interviuri cu pe atunci putin cunoscutul presedinte al Rusiei.

Familia Putin locuia intr-un bloc de apartamente alaturi de alte familii de spioni KGB si Stasi. Ludmila spunea ca "oamenii din RDG au salarii mai mari decat ai nostri, judecand dupa cum traiesc vecinii nostri. Desigur, incercam sa facem economii pentru a cumpara o masina".

Standardul de viata era mai ridicat in RDG decat in URSS si un fost coleg din KGB, Vladimir Usoltsev, il descrie pe Putin petrecand ore intregi rasfoind cataloagele de vanzari prin posta pentru a fi la curent cu moda si tendintele.

Ii placea, de asemenea, berea - si isi asigura rezerve din berea locala, Radeberger, care il facea sa arate mai putin sportiv decat imaginile de PR la bustul gol distribuite in prezent.

Germania de Est se mai diferentia intr-un mod de URSS - avea mai multe partide politice, chiar daca aflate sub controlul strict al comunistilor.

"Ii placea foarte mult acest paradis al sau", spune Boris Reitschuster. RDG este "modelul sau de politica. Intr-un fel a reconstruit Germania de Est in Rusia de azi".

Revolutia germana

Dar, in toamna lui 1989 paradisul sau se transforma intr-un iad. Pe strazile din Dresda, Putin vede puterea poporului aparand in modalitati extraordinare.

La inceputul lui octombrie, sute de est-germani care cerusera azil politic la ambasada RFG din Praga au primit permisiunea de a merge in Vest in trenuri sigilate. Cand treceau prin Dresda, o multime de oameni a incercat sa rupa cordoanele de securitate pentru a se urca in trenuri, in dorinta de a ajunge ijn Occident.

Wolfgang Berghofer, primarul comunist al Dresdei din acea perioada, afirma ca in haosul de atunci fortele de ordine erau in conflict cu aproape intreaga populatie locala. Multi credeau ca violenta este inevitabila.

"O unitate de tancuri sovietice stationa in orasul nostru. Iar generalul sau mi-a spus clar: 'Daca primim ordine de la Moscova, tancurile vor porni".

Dupa deschiderea Zidului Berlinului, in 9 noiembrie, multimile au devenit tot mai indraznete, apropiindu-se de citadelele Stasi si KGB din Dresden.

Fara indoiala, Vladimir Putin a crezut ca acei ofiteri de rang inalt, cu care socializa frecvent, vor trimite tancurile.

Dar, sub Mihail Gorbaciov, Moscova a ramas tacuta. Tancurile Rosii nu vor fi folosite. "Nimeni nu a ridicat un deget sa ne apere".

El si colegii sai din KGB au ars dovezile muncii de informatii pe care o faceau. "Eu personal am ars o cantitate imensa de materiale", isi aminteste Putin, in First Person. "Am ars atat de mult incat cuptorul a explodat".

Doua saptamani mai tarziu, cancelarul german Helmut Kohl ajunge in oras si sustine un discurs in care lasa sa se inteleaga ca unificarea germana este inevitabila.

Kohl il lauda pe Gorbaciov, barbatul din Moscova care a refuzat sa trimita tancurile.

Implozia RDG in lunile urmatoare marcheaza o ruptura majora in viata sa si a familiei sale.

"Am avut sentimentul oribil ca statul care aproape devenise a doua noastra casa nu mai exista", povesteste Ludmila.

"Vecina mea, care imi era prietena, a plans o saptamana. S-a prabusit totul - vietile lor, carierele lor".

Unul din contactele lui Putin in Stasi, general-maiorul Horst Boehm - barbatul care l-a ajutat sa instaleze linia telefonica pentru un informator - a fost umilit de multimea de demonstranti si s-a sinucis in 1990.

Revenirea in Rusia

Prietenii sai din Germania i-au dat o rabla veche de 20 de ani cu care s-a intors in Leningrad, povesteste biografa lui Putin Masha Gessen.

A ajuns intr-o tara profund transformata sub Mihail Gorbaciov si care se afla in pragul colapsului.

"S-a trezit intr-o tara care se schimbase intr-un fel pe care nu il intelegea si nu voia sa il accepte". spune Gessen.

Orasul sau natal, Leningrad, redevenise Sankt Petersburg.

In curand, insa, Putin a realizat ca obtinuse ceva mult mai valoros decat o masina de mana a doua.

In Dresda facuse parte dintr-o retea de indivizi care isi pierdusera rolurile din perioada sovietica, dar erau bine plasati pentru a prospera personal si politic in noua Rusia.

Intr-o fotografie din arhiva Stasi Putin apare intr-un grup de responsabili sovietice si germani de rang inalt - o figura relativ tanara intr-un grup de elita.

Profesor Karen Dawisha de la Universitatea din Miami, autorul lucrarii "Putin's Kleptocracy: Who Owns Russia?", afirma ca oamenii cu care socializa in Dresda au devenit parte a cercului sau de apropiati.

Printre ei Serghei Chemezov, care a fost ani de zile seful agentiei rusesti de export de armament si conduce acum un program guvernamental de dezvoltare a tehnologiei, si Nikolai Tokarev seful Transneft.

Si nu doar fostii sai colegi din Rusia au ramas alaturi de Putin.

Matthias Warnig - un fost ofiter Stasi - conduce acum Nordstream, conducta care aduce gaze din Rusia in Germania prin Marea Baltica.

Analistii cred ca evenimente ca cele din Maidan, in Kiev, au trezit amintiri legate de acea noapte din decembrie 1989.

"Acum, cand ai multimi de oameni in Kiev, in 2004, in Moscova, in 2011 sau in Kiev in 2013 si 2014, cred ca isi reaminteste perioada din Dresda," spune Boris Reitschuster. "Si toate acele vechi frici reapar".

Asa ca, daca te intrebi ce va face Vladimir Putin in viitor, e bine sa iti amintesti prin ce a trecut. Un lucru pare sigur: Cat timp Vladimir Putin detine puterea la Kremlin, este putin probabil ca Moscova sa ramana tacuta, incheie BBC.