Campania militara araba impotriva militiilor huthi din Yemen va dura cel mai probabil zile, nu saptamani, a declarat vineri ministrul de externe yemenit, Riyadh Yaseen, pentru televiziunea saudita al-Arabyia, informeaza Reuters.

Intrebat daca el crede ca operatiunea condusa de Arabia Saudita va dura, zile, saptamani sau mai mult, acesta a raspuns: "Ma astept ca operatiunea sa nu tina prea mult, cred ca vor fi doar zile".

Riyadh Yaseen a mai declarat, inaintea unui summit al Ligii Arabe, unde situatia din Yemen va domina agenda, ca "dialogul a fost necesar si inca este". "Dar trebuie sa fie un dialog sub principiul legitimitatii presedintelui si statului, nu a legitimitatii loviturilor de stat si al militiilor.", a adaugat acesta.

Arabia Saudita si aliatii sai din regiunea Golfului au lansat operatiuni militare pe scara larga, inclusiv lovituri aeriene, in Yemen, joi, pentru a contracara fortele sprijinite de Iran ce asediaza orasul Aden, unde s-a refugiat presedintele yemenit sprijinit de Statele Unite.

Avioane de razboi au lovit vineri in apropierea zonei prezidentiale din capitala Yemenului, Sanaa, controlata de militiile huthi, au declarat locuitori ai orasului citati de Reuters.

Atacurile coalitiei conduse de sauditi ce incearca sa incheie dominatia politica a militiilor siite in aceasta tara din peninsula araba au avut ca tinta si instalatii militare de rachete.

De asemenea, fortele aeriene ale coalitiei au atacat si o baza aeriana din regiunea Marib din nord-estul capitalei, distrugand o statie radar aflata la doar cinci kilometri de campul petrolier Safer.

Alte lovituri aeriene desfasurate anterior, in primele ore ale zilei de vineri parusera sa tinteasca instalatiile militare legate de fostul presedinte yemenit, Ali Abdullah Saleh, un aliat important al militiilor huthi.