La unele persoane, ideea suicidara "este atat de puternica incat prevaleaza asupra a orice altceva" si se intampla ca nimic din comportamentul acestei persoane sa sugereze astfel de ganduri, afirma psihiatrul francez Bernard Granger, interogat de AFP despre ipoteza sinuciderii copilotului suspectat ca a provocat prabusirea zborului A320 al Germanwings.

De notat ca purtatorul de cuvant Biroului federal german pentru Aviatie a declarat ca Andreas Lubitz avea notata o afectiune in certificatul medical de pilot. Acesta a precizat ca nu poate specifica daca afectiunea este legata de aspectul fizic sau psihic in conditiile in care informatia este confidentiala, potrivit Wall Street Journal.

Profesor de psihiatrie la Universitatea Rene Descartes din Paris, Bernard Granger este seful serviciului psihiatric din spitalul Tarnier (Cochin) din Paris.

Intrebare: Ce ar putea impinge un pilot la un astfel de gest?

Raspuns: "Este foarte dificil de raspuns pentru ca nu l-am avut niciodata pe acest domn in fata mea. Putem face in continuare mii de legaturi. Nu stim daca luase vreo substanta, daca prietena sa il parasise cu o zi in urma, daca avea antecedente psihiatrice ascunse, daca exista vreo pulsiune, daca avea probleme de mult timp sau daca, din contra, s-a intamplat ceva brusc. E imposibil sa emiti cea mai mica ipoteza unde nu exista nimic tangibil in afara de faptul ca s-a inchis in cabina si a demarat o manevra pentru ca avionul sa se prabuseasca".

I: Ce putem spune despre persoane care in sinuciderea lor determina moartea altor persoane?

R: "Daca era vorba e un caz simplu, s-ar fi sinucis altfel. Suferea de deliruri ascunse? In cazul melancoliilor delirante, poate aparea notiunea de "sinucidere altruista'. Cred ca lumea este atat de ingrozitoare incat, pentru a-i salva pe altii de aceasta lume ingrozitoare, ii omori si pe ei. Cazul clasic al 'sinuciderii altruiste' ete cel al omului care isi omoara familia si se sinucide. Dar nu e cazul aici".

"Este atat de puternica incat prevaleaza asupra a orice altceva. Dar sunt atat de multe variante posibile in comportamentele suicidare. Singurul lucru pe care il putem spune este ca nu exista nimic pentru a avansa un scenariu din punct de vedere psihopatologic".

I: Este previzibil acest tip de comportament?

R: "Nu neaparat. Multi dintre oamenii care se omoara au inainte un comportament absolut normal. De multe ori se spune dupa o astfel de veste 'e bizar' si toata lumea e uluita. Adeseori nimic nu lasa sa se intrevada un gest suicidar. Sinuciderile sunt imprevizibile. Sunt gesturi care apar fie in urma unor pulsiuni, fie acte premeditate".

"Adeseori, o persoana deprimata care a decis sa se sinucida arata un fel de usurare anticipata. Se comporta atunci de o maniera paradoxala in raport cu ceea ce va face si adopta o atitudine aparent perfect normala inainte de a trece la fapte".