Presedintele afgan, Ashraf Ghani, s-a declarat joi "prudent optimist" in ce priveste ameliorarea relatiilor dintre tara sa si Pakistan pe care o considera ca facand parte integranta din eforturile de pace cu talibanii, scrie AFP, citata de Agerpres.

El a facut din reconcilierea cu Pakistanul unul din principalele puncte ale politici sale de la alegeri, in urma carora a devenit al doilea presedinte al Afganistanului dupa interventia condusa de Statele Unite in 2001 pentru a rasturna de la putere regimul taliban sustinut de Pakistan.

"Sunt prudent optimist asupra faptului ca am demarat un proces de transformare fundamental", a afirmat Ashraf Ghani, intrebat despre relatiile dintre cele doua tari, cu prilejul unui colocviu la grupul de reflectie Council on foreign relations, cu sediul la New York.

In prezent, el se afla intr-o vizita in Statele Unite, prima de la investitura sa in urma cu sase luni.

In opinia sa, pace dintre cele doua tari este o "pace primordiala", iar Kabulul si Islamabadul actioneaza pentru a pune capat celor 13 ani de ostilitati.

Ameliorarea relatiilor cu Pakistanul, a continuat el, este cruciala pentru a-i priva de sprijin pe talibanii afgani.

"Fara un refugiu, o rebeliune este imposibila pe termen lung. Atunci cand refugiile dispar, pacea soseste", a mai afirmat presedintele Ghani. "Este ce s-a intamplat in America centrala si in America Latina, este ce s-a intamplat in Africa atunci cand Africa de Sud si-a schimbat politica in anumite zone", a continuat el.

"Sper ca vom avea suficienta intelepciune pentru a inota impreuna, nu pentru a ne ineca", a adaugat presedintele afgan, citand exemplul atacului comis de talibani in decembrie intr-o scoala din Peshawar, soldat cu 153 de morti, in majoritate copii.