Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit saptamana aceasta la Washington, pentru o vizita de cateva zile, dar nu se va intalni cu presedintele Obama, desi liderul de la Casa Alba nu are o agenda foarte incarcata si o astfel de intalnire ar fi fost un gest normal, scrie Bloomberg View. Sursa citata arata ca biroul lui Stoltenberg a solicitat, chiar, din timp o intalnire cu liderul american, dar nu a primit niciun raspuns, iar situatia este cu atat mai delicata cu cat relatiile Rusia-NATO ating un nivel maxim de tensiune.

Bloomberg View noteaza ca liderii din mai toate statele membre NATO si-au facut timp, pana acum, sa se intalneasca cu Jens Stoltenberg, dupa ce acesta a preluat sefia Aliantei in octombrie anul trecut. Obama nu se numara printre ei. Secretarul general al NATO a reusit, totusi, sa programeze in ultimul moment o intalnire cu secretarul Apararii, Ashton Carter.

  • Sursa citata mentioneaza ca Obama nu se va vedea cu Stoltenberg desi, chiar zilele trecute, acesta din urma s-a vazut cu premierul canadian Stephen Harper, la Ottawa, pentru discutii legate de amenintarea Statului Islamic si de criza din Ucraina, doua chestiuni fierbinti inclusiv petru presedintele american.

Bloomberg View il citeaza pe Kurt Volker, fost reprezentant permanent al SUA la NATO, care aminteste ca "administratia Bush a respectat mereu obiceiul ca, atunci cand secretarul general al NATO vine la Washington, el sa fie primit de presedinte... asa incat sa nu-i fie stirbita autoritatea".

Acelasi Volker arata ca cel mai mare angajament al SUA in cadrul NATO este sa-i protejeze pe aliatii sai, iar securitatea europeana este, in acest moment, in cel mai delicat moment de dupa razboiul rece: Rusia a desfasurat forte in Ucraina de Est, a anexat Crimeea, a desfasurat sisteme de racheta capabile sa loveasca aliati NATO, a desfasurat misiuni provocatoare in Atlanticul de Nord si a provocat Marea Britanie, Suedia si Danemarca.

Potrivit Bloomberg View, Obama nu se va intalni cu Stoltenberg desi, saptamana aceasta, "nu are o agenda prea aglomerata": marti, a avut timp pentru discutii cu presedintele afgan, miercuri avea programat un scurt discurs, iar joi urmeaza sa se depleaseze in Alabama pentru un alt discurs.