Australia a invitat Germania, Franta, si Japonia sa concureze pentru constructia noii sale flote de submarine, un proiect de 38.8 miliarde de dolari ce a devenit motiv de dispute aprinse in capitala Canberra, scrie Reuters.

Submarin australian clasa Collins Foto: Wikipedia

Avansarea intr-o noua faza a proiectului nu a fost de bun augur pentru Suedia, in ciuda unei propuneri a partidului de opozitie din Australia de a se reveni in privinta excluderii din competitie a tarii nordice din banosul contract.

Ministrul apararii Kevin Andrews a declarat miercuri la o conferinta cu politicieni si oficiali ai marinei ca Germania, Franta si Japonia au devenit potentiali "parteneri internationali" pentru proiectul de inlocuire a submarinelor de clasa Collins ale Australiei ce se invechesc pe zi ce trece.

Andrews a adaugat ca "evaluarea competitiva" a ofertelor va dura cel putin 10 luni, dupa care Departamentul Apararii va consilia Guvernul in privinta competitorilor preferati.

ThyssenKrupp Marine Systems din Germania si contractorul naval francez DCNS cu capital majoritar de stat si-au exprimat deja interesul si au declarat ca vor construi submarinele in Australia.