Presedintele ucrainean Petro Poroshenko l-a demis pe oligarhul Igor Kolomoiski din postul de guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, zona cheie din estul Ucrainei, dupa un raid efectuat de barbati inarmati asupra birourilor din Kiev ale unei companii petroliere de stat, informeaza site-ul presedintiei ucrainene miercuri dimineta, potrivit Reuters.

Magnatul in varsta de 52 de ani s-a aflat in centrul unui scandal politic dupa ce mai multi barbati inarmati si cu fetele acoperite cu masti au patruns in birourile UkrTransNafta dupa ce directorul companiei, un aliat al lui Kolomoiski, fusese inlocuit.

In calitate de guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, Kolomoiski, un oligarh cu afaceri in domeniul bancar, energetic si in doemniul media, cu o avere estimata de Forbes in 2014 la 1,8 miliarde de dolari, a fost un aliat de valoare al guvernului central, finantand batalioane de volutari care lupta in estul tarii impotriva separatistilo pro-rusi.

Dupa o criza de peste un an, Ucraina revine la practici pe care le credea trecute. Temerile legate de un nou razboi al oligarhilor s-au materializat cand barbati inarmati si cagulati au patruns la finele saptamanii trecute, in Kiev, in sediile a doua companii publice, al caror control a fost asigurat pana atunci de apropiati ai miliardarului si guvernatorului, din martie 2014, a regiunii Dnipropetrovsk, la granita cu zona de razboi din estul Ucrainei, Igor Kolomoiski.

Dar originea acestei confruntari din sanul puterii este in 19 martie, cand Parlamentul a votat cu mari dificultati o lege care viza modificarea componentei consiliilor de administratie ale societatilor publice, pentru a reduce controlul exercitat de actionarii minoritari.

Imediat dupa aceasta, Igor Kolomoiski s-a deplasat la sediul uneia dintre societatile vizate de noua lege, UkrTransNafta, care gestioneaza reteaua de gazoducte si este detinuta 100% de stat. Scopul sau: impiedicarea, asa cum anuntasera autoritatile, a inlocuirii directorului societatii, Olexandr Lazorko.