Wall Street Journal afirma, in editia de marti, ca Israelul a spionat negocierile dintre Iran, pe de o parte, si cinci mari puteri, pe de alta parte, asupra programului nuclear iranian, scrie AFP, care noteaza ca Benjamin Netanyahu se afla in fata uneia dintre cele mai mari crize cu care s-a confruntat un premier evreu in relatiile cu Casa Alba.

Israelul ar fi impartasit o serie de informatii cu congresmeni americani ostili acestor negocieri, astfel incat acestia sa le foloseasca impotriva eforturilor diplomatice in curs, scrie marele cotidian american.

"Ca Israelul si Statele Unite se spioneaza unii pe altii, este un lucru. Ca Israelul fura secrete americane si le comunica legislativului american pentru a submina diplomtia americana e un alt lucru", a afirmat un responsabil american, citat de WSJ, in conditiile in care negocierile se afla intr-o faza cruciala.

Mai multi oficiali israelieni au dezmintit categoric, afirmand ca Israelul nu isi mai spioneaza marele sau aliat, dupa angajamentul luat fata de Washington in urma scandalului Jonathan Pollard.

Acest analist al marinei americane a fost condamnat in 1987 la inchisoare pe viata in SUA pentru spionaj in favoarea Israelului.

"Israelul nu spioneaza SUA", a spus Yuval Steinitz, ministrul Informatiilor si un apropiat al lui Netanyahu.

Ministrul Afacerilor externe, Avigdor Lieberman, a afirmat ca Israelul are alte surse si ca exista destula lume la masa negocierilor pentru ca informatiile sa vina din alte zone, poate chiar de la iranieni.

Activitatea depusa de guvernul Netanyahu impotriva negocierilor si interventia exceptionala a premierului in fata Congresului, in 3 martie, au iritat considerabil Casa Alba.

Campania lui Netanyahu a dat administratiei americane multiple motive de exasperare: a negat ideea unui stat palestinian daca isi pastreaza postul; a promis sa continue colonizarea; se opune ca Ierusalimul de Est sa devina capitala unui stat palestinian etc.

De atunci, a incercat sa-si nuanteze afirmatiile legate de crearea unui stat palestinian.