Rezultatul alegerilor din regiunea autonoma Gagauzia creeaza o baza solida pentru dezvoltarea relatiilor cu Moscova, a apreciat ministerul rus de externe marti, citat de agentia Tass. Candidatul independent Irina Vlah a fost aleasa duminica, din primul tur, bascan al micii regiuni din Republica Moldova. Vlah este o avocata a apropierii de Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

In februarie 2014 intr-un referendum tinut in Gagauzia, 98% dintre votanti s-au exprimat in favoarea integrarii cu Uniunea Vamala condusa de Rusia. Chisinaul a declarat referndumul neconstituional si a dechsi o investigatie penala impotriva organizatorilor.

"Rezultatul alegerilor din Gagauzia dovedeste ca un numar important dintre cetatenii regiunii autonome au votat pentru dezvoltarea stransei legaturii traditionale cu Moscova", a trasmis ministerul dupa scrutinul de duminica. "Se creeaza o baza solida pentru dezvoltarea viitoara de legaturi inter-regionale cu o regiune ce este in mod traditional apropiata de Rusia in sferele economica, sociala, culturala si educationala", adauga sursa citata.

"Presupunem ca procesul de votare s-a desfasurat potrivit legilor locale si ale Republicii Moldova, iar votantii au exprimat optiunea lor civica", subliniaza Moscova.

Vlah este sprijinita de Partidul Socialist din Republica Moldova, care castigat majoritatea in parlament in alegerile din noiembrie si pana acum Vlah a fost deputat. Potrivit legilor moldovenesti, bascanul devine membru in guvernul moldovean.