Utah a devenit luni primul stat american care reintroduce plutonul de executie pentru condamnatii la moarte, in cazul lipsei produselor pentru injectia letala, transmite AFP.

Legislatia, care fusese deja votata de Senatul din Utah din sud-vestul SUA la inceputul lunii, autorizeaza recurgerea la un pluton de executie pentru ii lua viata unui condamnat, daca substantele care servesc la realizarea injectiilor letale folosite in mod curent nu sunt disponibile, asa cum a fost cazul recent in mai multe state.

Cei care au criticat proiectul de lege il considera barbar, insa purtatorul de cuvant al guvernatorului Gary Herbert a afirmt ca "cei care se opun acestui proiect de lege se opun in principal pedepsei cu moartea".

"Regretam ca oricine care a comis o crima deosebit de grava merita pedeapsa cu moarte si preferam sa utilizam ca metoda injectiile letale cand este impusa aceasta sentinta. Cu toate acestea, cand un juriu ia aceasta decizie si cand un judecator semneaza mandatul de executie, aplicarea unei decizii legale este obligatia executivului", a explicat acesta.

Utah eliminase plutonul de executie in 2004.

Curtea Suprema a SUA trebuie sa se pronunte luna viitoare asupra constitutionalitatii injectiilor letale, forma cea mai communa de executie in SUA, insa din ce in ce mai controversata.

In 2008, Curtea a hotarat ca acestea sunt constitutionale, insa penuria de substante necesare injectiei au determinat o parte din oficiali sa intrebuinteze combinatii experimentale de substante letale, ceea ce a dus la agonii in unele cazuri de executii, precum cele din Oklahoma.