Casa Alba i-a cerut luni lui Benjamin Netanyahu sa puna capat unei "ocupatii ce dureaza de aproape 50 de ani", subliniindu-si angajamentul fata de solutia cu doua state, israelian si palestinian, si denuntand inca o data declaratiile primului ministru Benjamin Netanyahu in legatura cu acest subiect, potrivit Agerpres.

"Nu putem pretinde ca aceste cuvinte nu au fost rostite niciodata sau nu au ridicat intrebari cu privire la angajamentul primului ministru de a ajunge la pace prin negocieri directe", a declarat Denis McDonough, secretar general al Casei Albe, referindu-se la declaratiile "ingrijoratoare" ale lui Netanyahu.

"Statele Unite nu vor inceta niciodata sa lucreze pentru o solutie cu doua state", a adaugat el, considerand, intr-un discurs la Washington in fata organizatiei J Street, ca trebuie "sa se puna capat unei ocupatii ce dureaza de aproape 50 de ani", noteaza AFP.

Dupa victoria partidului sau in alegerile din 17 martie, Netanyahu a schimbat tonul, asigurand, in multe interviuri acordate mass-media din SUA, ca de fapt el nu se opune ideii unui stat palestinian coexistand cu Israelul.

Dar aceasta schimbare de ton nu a convins Casa Alba care si-a anuntat intentia de a-si reevalua pozitia fata de Israel la ONU, unde Statele Unite in mod traditional ii acorda un sprijin neclintit.

Denuntand ferm "declaratiile contradictorii" ale lui Netanyahu, McDonough, care lucreaza cu Obama de peste zece ani, a subliniat ca palestinienii trebuie "sa aiba dreptul de a trai intr-un stat suveran si de a se guverna".

"Copiii palestinieni merita acelasi drept de a fi liberi in teritoriile lor ca si copiii israelieni in ale lor", a adaugat el, cerand viitorului guvern israelian sa demonstreze cu fapte si nu doar cuvinte un "angajament sincer" fata de o solutie cu doua state.