Germania trateaza in mod egal toate tarile partenere din Uniunea Europeana, i-a transmis cancelarul german, Angela Merkel, premierului grec Alexis Tsipras, in cursul intrevederii de luni, liderul de la Atena calificand discutiile drept "pozitive" si pledand pentru un nou tip de relatie cu Berlinul. "Desi avem o populatie a Germaniei de 80 de milioane de locuitori si suntem cea mai mare economie din Uniunea Europeana, Europa actuala este construita pe principiul ca fiecare tara este importanta, indiferent cati cetateni are", a declarat Angela Merkel dupa intrevederea pe care a avut-o la Berlin cu Alexis Tsipras, premierul de extrema-stanga al Greciei, potrivit Mediafax.

La randul sau, Alexis Tsipras a exprimat speranta unui nou inceput in relatia Greciei cu Germania. Premierul grec a pledat pentru depasirea stereotipurilor reciproce precum cele referitoare la "grecii lenesi" "victime ale nazistilor germani".

Cei doi lideri au declarat ca vor cauta modalitati pentru a ajuta Guvernul de la Atena sa ajunga la un acord cu creditorii internationali.

In prima vizita in Germania efectuata de cand a devenit premier in ianuarie, Tsipras a adoptat un ton conciliant, desi a evitat sa promita reforme concrete.

"Nu am venit aici pentru a cere ajutor financiar", a declarat Tsipras, potrivit Associated Press, dupa discutiile de aproape o ora cu Merkel. "Am venit pentru un schimb de ganduri si pareri, pentru a afla ce avem in comun si care sunt disensiunile. Discutiile au fost pozitive, doamna Merkel stie sa asculte si vrea sa fie constructiva in schimburile de pareri", a explicat premierul grec.

Merkel a subliniat ca reprezinta doar una dintre tarile din zona euro responsabile de hotararile privind stadiul reformelor din Grecia. "Astazi doar am discutat, intr-un spirit de incredere", a subliniat cancelarul german, precizand ca nu s-a luat nicio decizie.

Luni dimineata, Alexis Tsipras avertiza ca Greciei ii va fi "imposibil" sa returneze creditorilor internationali sumele pe care trebuie sa le achite in urmatoarele cateva saptamani daca Uniunea Europeana nu ii va acorda niciun fel de asistenta financiara pe termen scurt.