Partidul Popular (dreapta), la putere in Spania, a tinut timp de cel putin 18 ani o contabilitate paralela, potrivit concluziilor unui judecator de instructie insarcinat cu aceasta ancheta, scrie AFP.

Judecatorul Pablo Ruz crede ca dispune de indicii suficiente pentru a concluziona ca partidul premierului Mariano Rajoy a dispus de "diferite surse de finantare (...) in marja contabilitatii oficiale oficiale declarate si prezentate Curtii de Conturi", potrivit Audientei nationale, cea mai inalta jurisdictie penala din Spania.

Magistratul are in vedere trimiterea in fata judecatorilor sase persoane, dintre care doi fosti trezorieri ai PP, Luis Barcenas si Alvaro Lapuerta.

Administrator si apoi trezorier al PP in perioada 1990 - 2009, Luis Barcenas a afirmat in ianuarie Mariano Rajoy, presedintele partidului din 2004, cunostea "de la inceput" existenta unei contabilitati paralele in cadrul PP.

Potrivit acestuia, aceasta contabilitate ascunsa, alimentata prin donatii redistribuite ulterior unor inalti oficiali ai partidului, a fost creata in 1987.

Acest scandal a inceput in 2013 cu primele dezvaluiri aparute in presa.

Scandalul s-a apropiat rapid de Mariano Rajoy, fost prieten cu Luis Barcenas, unul dintre cei mai puternici oameni ai partidului, dar care a preferat sa actioneze in culise timp de doua decenii, cunoscut pentru gustul sau pentru lux si bani.

Corputia, care afecteaza atat dreapta cat si stanga, dar si sindicatele si bancile, este unul dintre subiectele care ingrijoreaza cel mai mult spaniolii, potrivit sondajelor.

La finele lui octombrie 2013, Rajoy si-a cerut scuze in fata spaniolilor pentru acest scandal.

Parchetul urmeaza acum sa-si prezinte rechizitoriile pe baza carora judecatorii vor decide daca vor trimite in proces persoanele inculpate.