Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a reusit o revenire spectaculoasa in politica la varf ducandu-si partidul conservator catre o victorie importanta in fata Frontului National de extrema dreapta, dar mai are multe obstacole in fata ambitiilor sale de a reveni la Palatul Elysee, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatele alegerilor de duminica arata ca Uniunea pentru Miscarea Populara (UMP) este bine plasata pentru turul doi al alegerilor departamentale de pe 29 martie, castigand mai multe locuri in fata socialistilor lui Francois Hollande.

Scorul in acest scrutin i-a amutit pe cei care au criticat faptul ca, acum patru lui, Sarkozy a decis sa revina in politica.

"Avantage Sarkozy", a scris Le Parisien pe prima pagina, alaturi o poza zambitoare a lui Sarkozy pe coperta: "Liderul UMP a reusit sa treaca cu brio de primul test electoral de la revenirea sa".

Totusi, victoria sa a venit si datorita unei aliante fragile cu partide de centru, departe de linia sa dura in probleme precum imigrarea sau identitatea nationala. Asta inseamna ca inca ramane intrebarea cum se va pozitiona UMP in vederea prezidentialelor din 2017 si cine va fi candidatul Uniunii.

"Sarkozy e departe de a fi castigator", a declarat Jerome Fourquet, specialist in sondaje al Ifop. "UMP va mai fi afectata de tensiuni si fracturi intre cei care vor o lini mai de dreapta si cei care vor aliante spre centru", a adaugat acesta.

UMP si aliatii sai ai castigat alegerile de duminica cu peste 29%, in fata Frontului National a lui Marine le Pen (25%) si a socialistilor (22%).