Sase militari si un civil au fost raniti in ultimele 24 de ore in estul separatist pro-rus unde ciocnirile, in care uneori se recurge la arme grele, continua, in ciuda armistitiului, starnind temeri legate de o noua escaladare a conflictului, scrie AFP.

Sase militari au fost raniti, a precizat purtatorul de cuvant militar Andrii Lyssenko. Ministerul ucrainean de Interne a anuntat ca un civil al fost ranit de un obuz la Dzerjinsk (regiunea Donetsk), in urma unui tir de mortier din zona rebela, duminica seara.

"Situatia ramane practic instabila" in toata zona de conflict unde rebelii folosesc "masiv arme de foc", mortiere si lansatoare de grenade, dar si, sporadic, armament greu, a afirmat Lyssenko.

In regiunea Lugansk, separatistii au bombardat localitatea Orihove cu lansatoare de rachete multiple Grad.

Mortiere de 120 de milimetri, care ar fi trebuit retrase de pe linia frontului, au fost folosite impotriva pozitiilor ucrainene la Pisky, in apropiere de aeroportul Donetsk, potrivit armatei ucrainene.

Noi confruntari au avut loc la Shirokine, in apropiere de portul strategic Mariupol, ultimul mare oras controlat de Kiev in estul rebel.

In fata acestor ostilitati, un centru ucrainean de analiza a apreciat ca o noua escaladare in est este posibila "un urmatoarele saptamani".

Rebelii acumuleaza luptatori "pe toata linia frontului", afirma Centrul international de studii politice din Kiev, care sustine ca fortele separatiste numara in prezent intre 35.000 si 40.000 de oameni, dintre care 10.000 sunt militari rusi.