Premierul elen Alexis Tsipras i-a scris saptamana trecuta un mesaj cancelarului german Angela Merkel in care a avertizat-o ca Greciei ii va fi "imposibil" sa-si plateasca obligatiile in urmatoarele saptamani fara ajutor financiar, a confirmat guvernul de la Atena luni, potrivit Reuters. Intr-o alta scrisoare de pe 15 martie el ii mai transmisese lui Merkel ca Grecia va fi fortata sa aleaga intre plata datoriilor, mai ales catre Fondul Monetar International, si cheltuielile sociale.

Tsipras, intre presiunea Syriza si cea a creditorilor internationaliFoto: Agerpres/AP

Purtatorul de cuvant al Executivului de la Atena a spus luni ca vizita lui Tsipras la Atena, prima oficiala, nu va atinge acest subiect, in conditiile in care scrisoarea a fost trimisa duminica trecuta si deja a dus la o intalnire intre Tsipras si liderii UE.

"A existat o scrisoare in care s-a scus, mai mult sau mai putin, ce am tot afirmat saptamana trecuta - ca exista o problema de lichiditate si ca sunt necesare initiative poplitice, a spus Gabriel Sakellaridis pentru Mega TV. Intrebat daca exista pericolul ca Atena sa alega intre salarii si plata datoriilor, Sakellaridis a declarat ca "nu este o amenintare, este o realitate".

In scrisoare, Tsipras a dat vina pe Banca Centrala Europeana pentru incapacitatea Greciei de a se imprumuta pe termen scurt ca si pe refuzul autoritatilor de bailout din zona euro de a da drumul la bani inainte ca Atena sa adopte o noua serie de reforme, a scris Financial Times.

"Ar trebui sa fie clar ca restrictiile speciale ale BCE, combinate cu intarzieri in deblocarea finantarii vor face imposibil pentru orice guvern sa-si plateasca datoriile".

Premierul elen a sustinut ca tara sa este deplin dornica sa-si respecte obligatiile cu buna credinta si lucrand impreuna cu partenerii sai. Dar, a avertizat-o el pe Merkel, daca nu vom reusi sa facem rost de finantare pe termen scurt se va ajunge la probleme mult mai mari.

Tsipras a spus ca plata datoriilor va duce la o deteriorare abrupta a situatiei intr-o Grecie deja cu probleme sociale, "o perspectiva la care nu voi asista imperturbabil".