Amenintarea unui atac terorist in Franta a atins un nivel "fara precedent", noi atacuri fiind inevitabile, sustin specialisti de rang inalt in combaterea terorismului, informeaza Mediafax citand AFP. "Amenintarea este permanenta", a declarat un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului Apararii, sub acoperirea anonimatului. "Nu trece nicio zi fara o alerta, fara descoperirea unei retele care incearca sa trimita persoane catre Siria sau Irak, sau fara o interventie (a serviciilor de securitate). Numarul tintelor a explodat. Sunt 2.000 sau 3.000, poate 4.000, de persoane identificate sau suspectate de intentii criminale", a declarat el.

Nu toti sunt amatori, a adaugat sursa citata, precizand ca multi sunt foarte educati.

Specialisti din Ministerul Apararii sustin ca jihadistii "folosesc cele mai bune tehnici de criptare si disimulare" si ca serviciile de securitate fac eforturi "sa tina pasul".

Cele mai mari ingrijorari sunt legate de aproximativ 200 de persoane care s-au intors din tabere de antrenament sau zone de lupta controlate de Statul Islamic in Irak si Siria.

"Ei sunt total dezinhibati in ceea ce priveste violenta", a declarat un alt oficial, tot sub acoperirea anonimatului.

Serviciile de securitate ii plaseaza sub cea mai atenta supraveghere posibila, dar resursele sunt limitate si autoritatile sunt pe deplin constiente ca millitantii ar putea astepta ani intregi inainte de a actiona.

Asa a fost cazul cu fratii Kouachi, care au comis atacul de la revista Charlie Hebdo din ianuarie.

Ei aveau legaturi de multa vreme cu retelele jihadiste din Paris, iar unul dintre ei calatorise in Yemen pentru a se antrena, in 2011, dar au iesit treptat din atentia serviciilor de securitate dupa ce au ramas in umbra cativa ani.

Oficialii se tem, de asemenea, de competitia intre gruparile militare care le-ar putea determina sa comita acte si mai brutale. "Al-Qaida trebuie sa isi restaureze prestigiul si va incerca sa concureze cu SI cu actiuni complexe si importante", a declarat oficialul.

El a subliniat amenintarea din partea gruparii Al-Qaida cunoscute sub numele de Khorasan, despre care se crede ca planuieste un atac aerian de amploare. Unul dintre principalii membri ai acestei grupari este un expert francez in explozibili, David Drugeon, care ar fi supravietuit unui atac al SUA cu avioane fara pilot, anul trecut.

De la atacurile din ianuarie de la Paris, soldate cu 17 morti, alerta terorista se afla la cel mai ridicat nivel, iar mii de politisti sunt mobilizati in zone sensibile, precum redactii de presa sau sinagogi. Dar oficialii antiterorism sustin ca acest lucru va contribui mult prea putin la prevenirea unui atac.