Opozitia de dreapta a fostului presedinte Nicolas Sarkozy a iesit invingatoare in primul tur al alegerilor departamentale de duminica in Franta, reusind sa depaseasca extrema dreapta care vrea sa fie prima forta politica din tara, cu doi ani inainte de alegerile prezidentiale. Frontul National s-a plasat pe locul al doilea cu 25,53% din voturi, o surpriza in conditiile in care formatiunea de extrema dreapta era creditata cu peste 30% din intentiile devot. Scrutinul este considerat penultimul tur de incalzire inainte de regionalele de la sfarsitul lui 2015 si prezidentialele din 2017.

Stanga, la putere, a rezistat mai bine decat era de asteptat, insa Partidul Socialist al presedintelui Francois Hollande, care a depasit totusi pragul de 20%, a suferit a patra infrangere, dupa alegerile municipale, europene si senatoriale din 2014.

Frontul National (extrema dreapta), creditat inainte de scrutin cu cel putin 30% din intentiile de vot, a obtinut in cele din urma numai 25,35% din voturi, potrivit ultimelor date ale Ministerului de Interne. El s-a clasat pe primul loc in 43 de departamente, din totalul de 98 unde au avut loc alegeri.

Scrutinul este considerat penultimul tur de incalzire inainte de regionalele de la sfarsitul lui 2015 si prezidentialele din 2017.

Partidul UMP, condus de Nicolas Sarkozy, si aliatii sai de centru din UDI s-au situat in frunte, cu 32,5% din voturi, potrivit estimarilor institutelor de sondare.

Socialistii si partenerii lor de stanga au atins 36,2% fata de 36,5% pentru blocul de dreapta, insa analistii spun ca dreapta nu va putea impiedica infrangerea electorala a stangii, macinata de diviziuni interne.