Un inalt responsabil rus a apreciat duminica ca peninsula Crimeea are mai multe motive sa faca parte din Rusia decat Insulele Falkland/Malvine din Marea Britanie, ca raspuns la criticile Londrei, care a denuntat anexarea de catre Moscova a peninsulei ucrainene, transmite AFP.

"In atentia Londrei: Crimeea are mult mai multe motive sa se afle in componenta Rusiei decat Insulele Falkland sa faca parte din Marea Britanie", a declarat seful Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul rus, Alexei Pushkov, pe contul sau de Twitter.

Parlamentarul rus, cunoscut pentru declaratiile sale virulente, i-a raspuns sefului diplomatiei britanice, Philip Hammond, care a denuntat anterior "anexarea (...) ilegala si ilegitima" a peninsulei ucrainene in urma cu un an, dupa un referendum considerat ilegal de catre tarile occidentale, si a somat Moscova sa "inapoieze Crimeea Ucrainei".

Disputa privind Insulele Falkland/Malvine a generat in ultimii ani o crestere a tensiunilor intre Londra si Buenos Aires. Argentina revendica acest arhipelag situat in Atlanticul de Sud, in largul Patagoniei, unde britanicii si-au infipt drapelul in 1833. Argentina a efectuat chiar o invazie militara pe aceste insule in 1982, provocand un conflict armat intre Buenos Aires si Londra, care s-a soldat cu 900 de morti in total, dintre care 649 in randul argentinienilor.

In 2013, in cadrul unui referendum, locuitorii insulelor au votat cu o majoritate covarsitoare (98,8%) in favoarea mentinerii arhipelagului sub tutela britanica. Argentina a considerat scrutinul nul si neavenit.