Reprezentanti ai circa zece partide de extrema dreapta din Europa, dintre care unele cunoscute ca fiind neonaziste, s-au reunit duminica in Rusia in cadrul unui forum organizat de o formatiune pro-Kremlin, pentru a apara "valorile traditionale" ale familiei si pentru a critica sanctiunile impuse Moscovei legate de criza ucraineana, relateaza Agerpres.

Circa 150 de membri ai unor miscari nationaliste, precum partidele neonaziste grec Zori Aurii si german NPD, si partidul bulgar Ataka cunoscut pentru retorica sa violenta impotriva minoritatilor, au discutat despre "sprijinirea valorilor traditionale" ale familiei aparate de presedintele rus Vladimir Putin, conflictul din Ucraina si politica "orgolioasa" a Statelor Unite.

Reuniti la Sankt Petersburg (nord-vest) la invitatia partidului Rodina (Patria), participantii au afirmat ca doresc sa creeze o miscare care sa serveasca drept tribuna comuna impotriva "amenintarilor la adresa suveranitatii si identitatii nationale". "Acest Forum reprezinta prima piatra pentru crearea unei noi lumi pe care suntem obligati sa o construim", a declarat Fiodor Birukov, membru al formatiunii Rodina.

Partidele de extrema dreapta si-au exprimat in ultimele luni sustinerea pentru politica lui Vladimir Putin in criza ucraineana, in opozitie cu ceea ce ele considera a fi imperialismul american.

Organizat in apropierea ceremoniei oficiale de la 9 mai din Rusia, care va marca implinirea a 70 de ani de la victoria impotriva Germaniei lui Adolf Hilter, o sursa de mandrie imensa pentru rusi, evenimentul a starnit proteste din partea opozitiei liberale la Sankt Petersburg. In timpul razboiului, orasul, pe atunci numit Leningrad, a fost inconjurat de nazisti timp de peste 900 de zile. Mii de persoane au fost ucise de foamete si bombardamente.