Inalti oficiali din cadrul NATO si din Rusia au avut discutii aprinse si contradictorii vineri despre cine poarta responsabilitatea pentru inrautatirea dramatica a relatiilor Est-Vest, relateaza Associated Press, citata de Agerpres.

"Marea diferenta este ca suntem o alianta defensiva", i-a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg unui membru al parlamentului Rusiei. "Dumneavoastra trimiteti trupe in alte tari", a adaugat el.

In schimb, parlamentarul rus Konstantin Kosaciov a negat categoric ca Rusia isi foloseste trupele regulate in Ucraina. El a notat ca alianta condusa de SUA vorbeste mult in aceste zile despre necesitatea de a respecta dreptul international, granitele unei tari si suveranitatea, dar tocmai ea a bombardat o natiune suverana, fosta Iugoslavie, in 1999.

Stoltenberg si Kosaciov, care este presedintele Comisiei pentru afaceri internationale a Consiliului Federatiei Ruse (camera superioara a parlamentului n.r.), au discutat in timpul unei intalniri organizate de Forumul de la Bruxelles, un eveniment anual sponsorizat de centrul de reflectie German Marshall Fund. Discutia, la care au luat parte de asemenea asistentul secretarului de stat Victoria Nuland si sefa diplomatiei Uniunii Europene Federica Mogherini, a evidentiat din nou cat de puternic a devenit decalajul dintre Rusia si Occident, noteaza AP.

La un moment dat, Mogherini a remarcat ca schimburile de replici pareau sa vina dintr-un alt secol.

Cand discutia a ajuns la amenintarea tot mai mare a atacurilor cibernetice utilizate pentru a submina economia sau securitatea unei tari, o tactica de razboi hibrid la originea careia multe surse occidentale suspecteaza ca s-ar afla rusii, Kosaciov l-a intrebat direct pe Stoltenberg daca NATO ar bombarda o tara responsabila pentru un astfel de atac.

Insa Nuland i-a cerut imediat parlamentarului rus sa spuna daca el pune o "intrebare planificata".

Stoltenberg a dat un raspuns in mod deliberat obscur.

"Vom face ceea ce este necesar pentru a proteja toti aliatii", a spus el. "Dar eu nu am de gand sa va spun exact cum am sa fac asta... acesta este mesajul principal".