Presedintele rus Vladimir Putin a propus vineri crearea unei uniuni monetare regionale cu Belarus si Kazahstan, informeaza Reuters. Liderul de la Kremlin a facut aceasta propunere intr-o intalnire cu presedintii celor doua tari in care s-au discutat problemele create Uniunii Economice Eurasiatice de caderea preturilor petrolului si de declinul rublei.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A venit vremea sa incepem sa ne gandim la formarea unei uniuni monetare", a spus Putin dupa intalnirea de la Astana cu Alexander Lukashenko si cu Nursultan Nazarbayev. Presedintele rus nu a dat mai multe detalii despre propunere dar a sugerat ca provocarile economice vor fi rezolvate mai usor daca vor lucra impreuna.

Presedintii Belarusului si Kazahstanului nu au raspuns imediat propunerii, dar analistii spun ca este putin probabil ca aceasta sa demareze.

Kazahstan, cel mai mare producator de petrol din fosta Uniune Sovietica dupa Rusia, a fost intotdeauna reticent fata de o moneda unica, cerand ca mai intai cele trei tari sa-si sincronizeze politicile monetare.

Grigory Marchenko, un reformator kazah important si fost conducator al bancii centrale a estimat ca introducerea unei asemenea monede ar dura 10-12 ani.

Rubla ruseasca a cazut in raport cu dolarul circa 40 de procente fata de mijlocul anului trecut, Belarusul si-a depreciat propria rubla in ianuarie si au existat deja speculatii in pietele financiare ca si Kazahstanul isi va deprecia moneda (tenge) curand.