"Ceea ce ma intereseaza este sa vad ca (rusii) pot amplasa 30.000 de oameni si 1.000 de tancuri intr-un loc foarte rapid. Este al naibii de impresionant", a declarat vineri generalul Ben Hodges, comandantul fortelor terestre ale NATO, potrivit declaratiilor biroului de presa al oficialului Aliantei, dupa ce armata Rusiei a demarat exercitii militare de o amploare exceptionala.

Ben HodgesFoto: eur.army.mi

Aceasta demonstratie de forta - rachete balistice amplasate la Kaliningrad, in centrul Europei, bombardiere strategice in Crimeea, soldati in Arctica - si care urmaresc sa arate NATO ca este gata pentru orice scenariu, pe fondul crizei ucrainene.

Evident, amplasarea rachetelor Iskander la Kaliningrad a starnit cele mai multe ingrijorari in Europa.

Aceste rachete "pot atinge jumatate dintre capitalele europene, pot atinge Berlinul", a declarat joi, la Bruxelles, presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite, care a denuntat "o demonstratie de forta si o agresiune".

Guvernul polonez a apreciat ca aceste manevre urmareau sa puna presiunea pe liderii europeni inaintea summitului UE. Joi seara, sefii de stat si de guvern au convenit prelungirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei pana la finele anului.

Expertul militar independent Pavel Felghenhauer considera ca Rusia ia in calcul toate scenariile, inclusiv cel al unei deteriorari a crizei ucrainene unde SUA si Occidentalii "interfereaza militar", determinand Rusia sa se pregateasca pentru o confruntare nucleara.

In acest scenariu catastrofic, Flota Nordului a marinei ruse ar trebui sa impiedice submarinele americane si britanice sa se apropie de marea Barents unde se afla submarinele nucleare rusesti de atac. Armata Rusiei ar "ocupa nordul Norvegiei si Islanda pentru a impiedica SUA sa trimita intariri in Europa in acelasi moment in care trupele rusesti ar ocupa tarile baltice".

Demontratia de forta a Rusiei se desfasoara de o saptamana in cele patru colturi ale Rusiei, de la enclava Kaliningrad, granita cu Lituania si Belarus pana in insulele Kurile, trecand prin Arctica si Crimeea.

Expertii rusi interogati de AFP afirma ca exercitiile urmaresc mai multe obiective pe termen scurt si lung: sa raspunda la amplasarea de 3.000 de soldati americani pentru trei luni in tarile baltice, la intarirea - decisa in februarie - a flancului estic, prin crearea unei noi forte rapide de 5.000 de oameni si, mai pe larg, la ipoteza avuta in vedere de Moscova, respectiv o crestere in forta a puterii militare a Statelor Unite in Ucraina.

"Rusia si NATO isi arata reciproc capacitatile si priceperea", rezuma fostul general rus Evgheni Bujinskii.

"Este o demontratie a capacitatilor militare ale Rusiei, a intaririi sale militare", spune politologul Nikolai Petrov. "Este vorba sa se arata ca totul merge bine, totul este in ordine, de partea noastra", adauga acesta.

Exercitiile au inceput la finele saptamanii trecute cu amplasarea a 8.000 de artileristi in Crimeea si in sud-vestul Rusiei, in apropiere de granita cu Ucraina.

In acelasi moment, 200 de tanchisti se antrenau sa asedieze un oras in centrul Rusiei. Incepand de luni, demonstratiile de forta au luat amploare cu declansarea prin surpriza a unor exercitii militare in Arctica, unde au fost trimisi 38.000 de soldati.

In paralel, bombardiere strategice Tupolev 22-M3 cu raza lunga de actiune, capabile sa transporte ogive nucleare, au aterizat in Crimeea. In regiunea Pskov, in apropiere de Letonia, unitati de parasutisti s-au antrenat noaptea pentru a prelua controlul asupra unui teritoriu in timp ce la 7.000 km est 500 de soldati au fost trimisi in insulele Kurile pentru un exercitiu de riposta la un atac inamic.

Doar pentru regiunile nordice si vestice ale Rusiei au fost mobilizati peste 80.000 de soldati, 10.000 piese de armament si transport, zeci de nave de razboi, submarine si peste 200 de avioane si elicoptere.