Atentatele comise vineri asupra unor moschei din Yemen si revendicate de catre Statul Islamic s-au soldat cu cel putin 142 de morti si cel putin 351 de raniti, a precizat pentru AFP un responsabil din cadrul ministerului yemenit al Sanatatii.

Aceste atacuri au vizat doua moschei din capitala Sanaa, frecventate in special de membri ai puternicei militii siite Houthis, care a preluat puterea in capitala, si o moschee din Saada, oras din nordul tarii si bastion al Houthis.

Atentate sangeroase in Sanaa, Yemenul nu isi revine din haos

Anterior, AFP anunta ca cel putin 77 de persoane au fost ucise vineri la Sanaa, intr-un triplul atentat sinucigas impotriva a doua moschei frecventate de Houthis, militia siita care a preluat puterea in capitala yemenita.

Este unul dintre cele mai sangeroase atentate care are loc in capitala Yemenului, tara destabilizata de o grava criza intretinuta de Houthis si de jihadistii suniti al-Qaeda, doua grupari ostile puterii presedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi.

Atentatele nu au fost revendicate imediat dar tehnica atacurilor sinucigase aminteste de modul de operare al retelei al-Qaeda in peninsula arabica (Aqpa), dusman declarat al Houthis si care este puternic implantata in sudul si sud-estul tarii.

Dupa insurectia populara din 2011, in timpul Primaverii arabe, care a determinat plecarea presedintelui Ali Abdallah Saleh, puterea centrala a fost marginalizata de Houthis si de Aqpa care si-au sporit influenta, pe fondul unui razboi fara mila intre cele doua grupari.