Uniunea Europeana este decisa sa declanseze prima operatiune intr-un nou razboi de propaganda cu Rusia zilele acestea, practic imediat dupa ce campania a fost aprobata la summit-ul de joi. Intregul plan trebuie elaborat de Mogherini pana in iunie, insa europenii nici nu pun la bataie tot atatia bani cat Moscova si nici nu vor sa foloseasca armele la care recurge Kremlinul.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

Potrivit unor oficiali europeni citati de Reuters, mai multi experti in comunicare si relatii publice vor incepe lucrul pana la sfarstitul lunii in Bruxelles cu o prezentare a masurilor de contracarare a dezinformarii deliberate coordonata de Kremlin in privinta rolului si intentiilor Rusiei in Ucraina si in Europa.

Este doar primul pas a unui plan pe care liderii UE l-ar vrea finalizat de Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene, pana in luna iunie. Acesta va include, probabil, incercari de a produce si distribui programe in limba rusa, in special pentru etnicii rusi din fostele state sovietice. Aceste comunitati se bazeaza acum masiv pe media de stat a Moscovei, ce are bugete mult mai mari decat statiile locale, atat pentru divertisment, cat si pentru stiri.

Liderii UE, mai ales cei din tarile baltice, sunt alarmati de modul in care Kremlinul isi foloseste media pentru a obtine sprijin popular pentru politicile si viziunile sale. Rusia aloca bugete atat de mari incat probabil vor depasi cu mult si cele cateva milioane de euro pe care oficialii UE spun ca Uniunea le poate furniza.

Conducatorii europeni au cazut de acord joi sa extinda sanctiunile europene pentru a impinge Rusia sa respecte acordul de pace privind Ucraina. Tot la acest summit "s-a subliniat nevoia de a combate actualele campanii de dezinformare ale Rusiei".

Prima tinta a echipei de la Bruxelles este de "corectare si verificare a faptelor din dezinformari" si de "dezvoltare a unei linii de comunicare UE prin mesaje-cheie, articole, editoriale, prezentari de fapte si infografice, inclusiv materiale in limba rusa", arata un document ce circula printre oficiali UE.

Echipa va fi constituita din functionari deja angajati ai institutiilor europene si va putea fi completat cu personal din cele 28 de state membre.

Nu vor sa fie vazuti ca fac propaganda pe fata

Blocul european deja ofera sprijin mass-media din UE si chiar din afara, inclusiv granturi si asistenta tehnica pentru programe culturale si pentru prezentarea afacerilor interne ale Uniunii. Acum probabil ca va cauta sa lege aceste ajutoare de combaterea influentei rusesti.

"S-ar putea sa cerem mai multe rezultate pentru investitia noastra", a declarat sub protectia anonimitatii un oficial UE implicat in pregatirea acestui plan.

Oficialii UE ce lucreaza la proiect spun ca nu pot spera sa concureze de pe picior de egalitate cu fondurile canalelor de stiri si divertisment folosite de Rusia mult in afara granitelor sale, sau cu echipele care promoveaza punctul de vedere al Kremlinului in social-media.

Uniunea este constransa si de retinerea de a fi vazuta ca o manipulatoare de stiri sau ca o sursa de propaganda "pe fata".

"Contracararea propagandei dure a Rusiei cu aceleasi arme nu va fi la fel de eficace si nu este fezabila", a spus Reuters un alt oficial UE.

Trolii Kremlinului

Agentia pentru Cercetarea pe Internet, situata la periferia St Petersburg-ului, este in realitate un "birou al trolilor", in care studentii sunt platiti strict pentru a scrie comenturi online prin care critica vestul si il slavesc pe Vladimir Putin, scria acum doua zile RFERL.

Cei aproximativ 400 de angajati lucreaza in ture de cate 12 ore si sunt impartiti in departamente diferite. Unele se concentreaza pe completarea temelor si finalizarea sarcinilor, altele se concentreaza strict pe comentarea online, in timp ce altele dezvolta suporturile grafice pentru retelele sociale.