Ucraina va cere oficial, vineri, Consiliului de Securitate al ONU sa abordeze problema privind mobilizarea unei misiuni de mentinere a pacii in Donbas, iar in aceeasi zi secretariatul Natiunilor Unite va incepe consultari cu privire la formatul si mandatul unui viitoare misiuni, relateaza Tass, citat de Mediafax.

"Am primit instructiuni in acest sens. Incepand de maine (vineri), vom incepe consultari oficiale cu secretariatul cu privire la formatul si mandatul (unei viitoare misiuni). Am primit deja textul cererii oficiale", care va fi prezentata vineri, a declarat pentru Itar-Tass reprezentantul ucrainean la ONU, Iuri Sergheev.

Biroul de presa al Natiunilor Unite a confirmat ca Departamentul ONU pentru operatiuni de mentinere a pacii planifica pentru vineri consultari pe tema mobilizarii unei misiuni in Ucraina.

"Nu putem spune la cel nivel vor avea loc" aceste consultari, a declarat diplomatul ucrainean.

Rada Suprema (Parlamentul ucrainean) a adoptat marti o solicitare catre Consiliul de Securitate al ONU si Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forte de mentinere a pacii in regiunile separatiste Donetk si Lugansk din estul tarii.

O cerere similara a fost transmisa miercuri Bruxellesului.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugati sa "acorde atentia cuvenita acestei solicitari si sa initieze consultari cu privire la inceperea operatiunii UE in cadrul politicii generale de securitate si aparare".

In schimb, reprezentantul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apreciat ca "singura cale rationala" pentru mentinerea pacii in estul Ucrainei este sporirea prezentei misiunii de monitorizare a OSCE.

Consiliul National de Securitate si Aparare al Ucrainei a decis, la sfarsitul lui februarie, sa ceara Consiliului de Securitate al ONU si Uniunii Europene sa trimita forte de mentinere a pacii in Ucraina, pentru facilitarea implementarii acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.

Insa liderii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk, Aleksandr Zaharcenko si Igor Plotnitki, au acuzat, intr-un comunicat comun publicat miercuri, ca mobilizarea unei misiuni UE de mentinere a pacii in Donbas "incalca (...) planul de pace".

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. Intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.

Armistitiul a intrat in vigoare la 15 februarie, dar a fost deja incalcat de catre rebelii prorusi, care au preluat controlul asupra orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk, in estul Ucrainei.

Moscova este acuzata de catre Kiev si Occident ca este implicata - cu armament si personal - in actualul conflict armat din estul Ucrainei, care dureaza de 11 luni. Rusia neaga orice implicare.