Presedintele PE, germanul Martin Schulz, a declarat, joi, la Consiliul European, ca viitorul summit al Parteneriatului Estic de la Riga va fi "un eveniment-cheie" si la aceasta reuniune ar trebui sa se avanseze punerea in aplicare a acordurilor de asociere cu Ucraina, Georgia si Republica Moldova, potrivit Mediafax.

Martin Schulz a spus ca viitorul summit al Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc in perioada 21-22 mai, va fi "un eveniment cheie" care va ajuta Uniunea Europeana sa aiba o revizuire strategica a uneia dintre politicile prioritare.

Oficialul european a mentionat ca Parlamentul European considera ca politica noastra UE privind Parteneriatul Estic trebuie sa se ridice la provocarile in domeniu si sa devina mai concentrata, mai eficienta, mai diferentiata si mai bine orientata pe rezultate concrete.

"La summit ar trebui sa avanseze punerea in aplicare a acordurilor de asociere cu Ucraina, Georgia si Republica Moldova. Ne asteptam ca parlamentele nationale ale statelor membre UE sa finalizeze ratificarea pana atunci. Dorim sa oferim oportunitati profunde de cooperare cu UE acelor tari care au realizat progrese in procesul de reforma. Aceasta include finalizarea celei de-a doua etape a liberalizarii regimului de vize si mai multa asistenta macrofinanciara substantiala", a mai spus Schulz.

El a adaugat ca o multime din aceste lucruri depind si de cei trei parteneri ai Uniunii Europene, care vor trebui sa elimine coruptia si elementele oligarhice si sa consolideze statul de drept.

"Nu trebuie sa uitam ca forta institutiilor interne este, probabil, cea mai buna imunitate impotriva amenintarilor externe. Vrem sa sprijinim aceste reforme, cu abordarea ᅡmai mult pentru mai multᅡ si ᅡmai putin pentru mai putinᅡ. Uniunea Europeana poate oferi un ajutor major vecinilor nostri, daca vom folosi puterea noastra de transformare pentru a incuraja modernizarea si reforma", a mai spus presedintele PE.