Peste 80.000 de soldati rusi iau parte, la ora actuala, in cele patru margini ale Rusiei, la exercitii militare de amploare, o demonstratie de forta care implica nave de razboi, apararea antiaeriana, blindate si bombrdiere strategice, a anuntat joi Statul Major al Armatei ruse, potrivit AFP.

Dispozitive militare antiaeriene ruseFoto: mil.ru

"Numarul soldatilor implicati este acum de 80.000 iar numarul avioanelor a depasit 220", a precizat seful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, citat de agentia de presa rusa RIA Novosti.

Armata rusa a demarat operatiunile saptamana trecuta, prin desfasurarea a 8.000 de artileristi in peninsula ucraineana Crimeea, anexata in martie 2014 de catre Rusia, si in sud-vest, in apropiere de Granita cu Ucraina.

Concomitent, circa 200 de tanchisti se antreneaza pentru asediul unui oras din centrul Rusiei. Iar in Bouriatie (Siberia), unitati aeriene se antreneaza "pentru a raspunde intr-o maniera practica unui razboi electronic", potrivit unui purtator de cuvant al Armatei.

Incepand de luni, spectacolul de forta a luat amploare dupa ce Vladimir Putin a ordonat organizarea imediata a unor exercitii militare surpriza ce implica desfasurarea de bombardiere strategice in Crimeea si 38.000 soldati trimisi in regiunea strategica Arctica.

Bombardiere strategice Tupolev 22-M3 au aterizat miercuri in peninsula anexata. Moscova si-a manifestat in numeroase randuri dorinta de a vedea ca aceste bombardiere cu raza lung de actiune sa isi aiba baza in Crimeea, incepand cu 2016.

In acelasi timp, soldatii din regiunile centrale si vestice ale tarii au fost pusi in stare de alerta.

Peste 3.000 de soldati au fost trimisi in Insulele Sahalin, aproape de Japonia, in extremul orient rusesc, potrivit ministerului Apararii. Baterii de rachete antiaeriene au fost, de asemenea, instalate.

In cadrul acestor manevre, douazeci de nave de razboi, nave de patrulare si submarine se indreapta catre Marea Baltica. Ele transporta baterii de rachete Iskander-M in enclava occidentala Kaliningrad, care se invecineaza cu Polonia si Lituania.

Aceasta serie de exercitii militare, care tine pana la sfarsitul lunii martie, implica, de asemenea, desfasurarea de trupe in Armenia si in cele doua republici separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.

Norvegia desfasoara, de asemenea, incepand din data de 9 martie pana marti, manevre de amploare in provincia Finmark, in apropiere de frontiera sa cu Rusia. Poreclite "Joint Viking" (exercitiile Viking comune), sunt cele mai importante aplicatii militare ale armatei din aceasta tara scandinava dupa 1967, la ele participand peste 5.000 de soldati.