35 de instructori militari britanici au inceput sa antreneze membri ai armatei ucrainene care lupta impotriva separatistilor prorusi in estul tarii. Cei 35 de instructori militari britanici lucreaza in orasul Mikolaiv, din sudul Ucrainei, si ar urma sa ramana aproximativ doua luni in aceasta tara, relateaza BBC, citat de Mediafax. Ei vor antrena fortele ucrainene pentru misiuni defensive si medicale si vor furniza echipament neletal.

Un acord in acest sens a fost anuntat de premierul britanic, David Cameron, luna trecuta, Marea Britanie fiind primul stat occidental care efectueaza un program militar de antrenament pe termen lung in Ucraina, de la inceputul conflictului din est, in urma cu un an.

Guvernul britanic furnizeaza de asemenea truse de prim-ajutor, saci de dormit si echipamente de vedere pe timp de noapte.

Mai multe echipe britanice urmeaza sa ajunga in Ucraina saptamanile viitoare, dar mobilizarea a zeci de instructori militari este o decizie simbolica ce nu va altera echilibrul militar in cadrul conflictului, comenteaza corespondentul BBC.

Statele Unite au anuntat deja ca intentioneaza sa trimita un batalion de militari pentru a antrena trei batalioane de soldati ucraineni.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise de la declansarea conflictului armat in estul Ucrainei, in aprilie 2014, potrivit estimarilor ONU. Un acord de incetare a focului, semnat la Minsk, a intrat in vigoare la 15 februarie si este in mare respectat, in pofida unor confruntari sporadice.