Uniunea European trebuie sa mentina presiunea asupra Rusiei pana cand acordul de incheiate a focului semnat la Minsk (Belarus) va fi implementat complet, a declarat joi presedintele Consiliului European Donald Tusk, potrivit Reuters.

Donald TuskFoto: Agerpres/Xinhua

"Unul dintre cele mai bune moduri de a sustine Ucraina va fi prin sustinerea presiunii sanctiunilor aupra Rusiei pana cand vom fi martorii unei implementari complete a acordului de la Minsk", a declarat Tusk intr-o conferinta de presa sustinuta inaintea summitului UE in care vor fi discutate sanctiunile.

"Acest lucru trebuie sa se concretizeze, in cele din urma, intr-o stare de fapt in cre Ucraina isi recastiga controlul asupra propriilor granite, precum prevede planul negociat de presedintele (francez) Hollande si cancelarul (german) Angel Merkel", a mai declarat Tusk.

Un oficial de rang inalt din cadrul Uniunii Europene a declarat miercuri pentru Reuters ca presedintele Consiliului European, Donald Tusk, discuta cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele Frantei Francois Hollande o propunere prin care sanctiunile aplicate Kremlinului vor depinde de implementarea deplina a acordului de la Minsk.

Discutia tripartita are loc cu o zi inainte de inceperea unui summit european crucial pentru soarta sanctiunilor.

Tusk lucreaza cu Merkel si Hollande pe marginea unei propuneri de compromis privind viitoarele sanctiuni ale Uniunii Europene, despre care Tusk apreciaza ca va castiga sprijinul tuturor celor 28 de lideri din UE la summit-ul de joi.

"Ideea acelei propuneri este de a construi legaturi foarte puternice intre deplina implementare a acordului de la Minsk si sanctiunile care sunt deja in vigoare, pana la totala implementare a acordului", a declarat oficialul ce a dorit ca numele sau sa ramana anonim.

Acesta a precizat ca toate guvernele sunt pregatite sa convina ca Merkel si Hollande, care au contribuit la negocierea protocolului de la Minsk, "sa aiba un rol importanta in definirea pasilor urmatori care sa sprijine implementarea acestui acord".