Un prezentator de televiziune din Germania a recunoscut miercuri ca a trucat o inregistrare video cu ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a carei difuzare intr-o emisiune cu mare audienta duminica a starnit polemici pentru ca in ea inserase un gest obscen al acestuia la adresa Germaniei, scrie AFP.

Jan Bohmermann, prezentator al unei emisiuni satirice de pe canalul public ZDF, explica intr-o inregistrare video aparuta miercuri seara pe pagina de internet a emisiunii sale, Neo Magazin Royale, ca el a facut trucajul si explica cum a procedat.

"Respirati profund, nu cadeti de pe scaune, trebuie sa fiti foarte curajosi!", anunta prezentatorul. Urmeaza extrasul din controversata inregistrare video, facuta in 2013, in cursul unui festival la Zagreb.

Ministrul, care denuntase duminica un "trucaj", vorbeste intr-adevar despre "a-i arata un deget Germaniei", dar gestul obscen nu apare in film.

"Dar unde a fost, prin urmare, degetul (de onoare), nu exista nici un deget doamnelor si domnilor, a fost un trucaj intr-adevar? Cine falsifica lucruri de genul asta?", se intreaba Bohmermann cu o o falsa candoare si "iata cum am facut".

El explica cum a reusit sa recupereze inregistrarea video de la colaboratorii festivalului la care participase Varoufakis in Croatia si cum a reusit sa-i insereze faimosul deget. Inregistrarea a fost apoi difuzata pe YouTube.

Extrasul trucat a fost difuzat duminica seara intr-un talkshow politic cu mare audienta pe ARD, alt canal public al televiziunii germane, unde Yanis Varoufakis raspundea in duplex de la Atena intrebarilor lui Gunther Jauch, prezentator foarte cunoscut in Germania.

Difuzarea acestor imagini, denuntate imediat drept fals de catre ministrul vizat, a indus o raceala suplimentara in emisiunea deja incordata, in timp ce Berlinul si Atena au dispute in legatura cu politica economica greaca si cu viitorul Greciei in zona euro. Jauch a promis sa verifice veridicitatea inregistrarii.