Principala televiziune de stat din China a lovit constructorul german pentru a doua oara in aceasta saptamana, de aceasta data sustinand ca VW nu a luat in seama scurgeri periculoase de motor in masinile sale din China, scrie Reuters. Volkswagen nu este prima multinationala ce are astfel de probleme pe taram chinez, media locala atacand in trecut si alti giganti ca McDonald's, Microsoft, Apple si Starbucks.

HotNews.roFoto: Hotnews

In ciuda unor astfel de lovituri care le afecteaza afacerile in dauna concurentilor chinezi, marile firme straine se feresc totusi sa critice deschis mediul de business din China.

Multinationalele precum Volkswagen ce domina anumite sectoare ale pietei chineze pot fi deosebit de vulnerabile la "dezvaluiri" ce influenteaza cumparatorii si pot reduce vanzarile.

Ultimul material de acest tip a venit dupa emisiunea speciala de investigatie dedicata zilei consumatorului de pe 15 martie in care s-a sustinut ca dealerii Volkswagen, Nissan si Mercedes au umflat nota in unitatile de reparatii cu servicii si piese de care proprietarii nu aveau nevoie. Emisiunea dedicata zilei consumatorului a luat la tinta in trecut companii precum McDonald's Corp, Apple si Starbucks.

In materialul de miercuri al China Central Television (CCTV) s-a sustinut ca dealerii si serviciile de relatii cu consumatorii ale Volkswagen au ignorat plangerile privind scurgerile de ulei din motor, despre care experti citati de CCTV au spus ca reprezinta pericol de incendiu.

"Am luat cunostinta de materialele media privind o problema privind uleiul de motor, si ne cerem sincer scuze pentru orice neplaceri cauzate clientilor nostri. Noi luam foarte in serios astfel de informari si deja am demarat o investigatie in acest sens" a declarat Larissa Brown, purtator de cuvant al Volkswagen.

Pe de alta parte, James Feldkamp, directorul unei organizatii de protectie a consumatorilor din Shanghai a spus ca "materialul pare credibil la prima vedere". Volkswagen a rechemat peste 93 de mii de masini la nivel global in 2014 si 2015, inclusiv de la subsidiarele Porsche si Audi, pentru scurgeri de combustibil, a declarat Feldkamp.

"Este perfect posibil ca problemele pe care le au cu scurgerile la motor sa fie mai mari decat s-a crezut initial", a declarat acesta.

CCTV a transmis ca a descoperit plangeri privind scurgeri la motor in masini Volkswagen din Shanghai, Beijing si cel putin opt provincii din China si au fost nominalizate modelele Magotan sedan si Tiguan SUV.

In 2013, CCTV a difuzat un material privind probleme cu cutii de viteze Volkswagen ce a dus la rechemari de masini ale contructorului german.

China are cea mai mare piata auto din lume iar volkswagen, prin alianta cu SAIC Motor Corp si FAW Group a fost producatorul cu cele mai multe vanzari de masini in 2014. Legislatia chineza permite firmelor straine sa produca masini doar in alianta cu cele locale.