Protestatarii anti-capitalisti au intrat in conflict cu politistii langa noul sediu al Bancii Centrale Europene (BCE) din Frankfurt miercuri si au dat foc la baricade si masini, umbrind ceremonia de inaugurare a zgarie-nori-ului ce a costat un miliard de euro, informeaza Reuters.

Frankfurt - Protest impotriva BCEFoto: Twitter/Jacopo Lanza

Aproape 90 de politisti au fost raniti de pietre si lichide neidentificate aruncate de o minoritate violenta din randul manifestatiei ce a reunit mii de persoane.

Cativa protestatari s-au plans ca au fost afectati cand politia a folosit spray-uri lacrimogene.

Sapte masini de politie au fost incendiate, strazile au fost blocate de gramezi arzande de cauciucuri si cosuri de gunoi, iar mai multe magazine din centru au fost vandalizate.

Un fum negru s-a ridicat in fata turnurilor BCE si deasupra centrului orasului Frankfurt.

Politia a folosit tunuri de apa pentru a face o cale prin masa de protestatari catre intrarea in cladire, separata de strada cu baricade ale politiei. Cinci persoane au fost arestate, iar altele retinute in pentru interogatoriu.

Presedintele BCE, Mario Draghi, s-a adresat demonstrantilor in discursul sau din cadrul ceremoniei de inaugurare, dar a spus ca acestia nu au motive sa dea vina pe Banca Centrala Europeana.

Organizatorul protestului, un grup denumit Blockupy, a estimat ca la demonstratie au venit circa 10.000 de persoane. Cateva mii au venit in capitala financiara a Germaniei din alte parti ale Europei.