Agentia pentru Cercetarea pe Internet, situata la periferia St Petersburg-ului, este in realitate un "birou al trolilor", in care studentii sunt platiti strict pentru a scrie comenturi online prin care critica vestul si il slavesc pe Vladimir Putin, scrie RFERL.

Anul trecut in luna mai, Tatiana N a decis ca voia un salariu mai mare decat media pe care o asteapta un jurnalist.

Dupa ce a raspuns unei reclame pe popularul site de job-uri HeadHunter, ea a devenit unul dintre trollii internetului platiti de Kremlin. Tatiana - care la fel ca si celelalte persoane intervievate, a cerut sa nu ii fie folosit si numele de familie - lucra intr-o hala de 2.500 de metri patrati, in suburbiile St. Petersburg-ului.

Job-ul era salarizat cu 40.000 de ruble pe luna, mult peste salariul de 25.000 - 30.000 de ruble obtinut de majoritatea jurnalistilor. Insa acesta venea, dupa cum spunea ea, "cu un cost".

Tatiana s-a alaturat unei operatiuni neintrerupte, in care o armata de "troli" diseminau perspective pro-Kremlin si anti-Vestice pe bloguri si in sectiunile de comment-uri ale site-urilor de presa, atat in Rusia cat si in strainatate.

Operatiunea, Internet Research (Cercetare pe Internet), este finantata prin intermediul unei companii de holding condusa deEvgeny Prigozhin, "bucatarul personal" al lui Vladimir Putin.

"Asadar, scrii, scrii, scrii, din punctul oricui de vedere", a spus Tatiana in varsta de 22 de ani.

"Poti fi (sa te dai drept) o gospodina ce, in timp ce facea galuste, se decide subit: "Am o opine referitoare la ce a declarat Putin! Iar aceasta actiune a lui Vladimir Vladimirovich va salva Rusia!"", mai spune tanara.

Cei aproximativ 400 de angajati lucreaza in ture de cate 12 ore si sunt impartiti in departamente diferite. Unele se concentreaza pe completarea temelor si finalizarea sarcinilor, altele se concentreaza strict pe comentarea online, in timp ce altele dezvolta suporturile grafice pentru retelele sociale.