Iran si Statele Unite ale Americii au publicat marti estimari contradictorii cu privire la progresul facut catre un acord ce ar limita programul nuclear iranian, in urma intalnirilor dintre secretarul pe probleme energetice Ernest J. Moniz si omologul sau iranian, Ali Akbar Salehi, anunta New York Times.

Ali Akbar Salehi, seful Organizatiei Energiei Atomice a Iranului, a anuntat intr-un interviu ca 90% din problemele de ordin tehnic au fost solutionate. Salehi a mai spus ca spera la rezolvarea divergentelor de opinie ramase, intr-o intalnire ulterioara cu Moniz, ce s-a desfasurat marti dupa masa.

Pe de alta parte, un inalt oficial american a fost mult mai rezervat in declaratiile date reporterilor marti dimineata.

"Cu siguranta am facut progrese in ceea ce priveste identificarea optiunilor tehnice pentru fiecare dintre domeniile majore" a spus oficialul ce a refuzat sa se identifice cu numele sub protocol.

"Nu exista nicio alta cale de a ocoli problema: avem un singur drum de parcurs", a mai adaugat oficialul. "Chiar si in acest spatiu, avem de abordat cateva probleme dure"

Cele doua tabere incearca sa atinga un termen limita stabilit la sfarsitul lunii Martie cu privire la finalizarea schitei acordului ce urmareste limitarea programului nuclear al Iranului, in schimbul ridicarii sanctiunilor.

Declaratiile diferite dintre oficialul iranian si cel american ar putea reprezenta, intr-un sens, o chestiune de tactica. Descriind acordul ca fiind practic in mainile lor, iranienii ar putea incerca sa canalizeze presiunea publica asupra Statelor Unite si a partenerilor sai, pentru a face concesii referitoare la subiectele ramase nediscutate inca, subiecte ce includ intrebarile cu privire la celeritatea ridicarii sanctiunilor si la masurile de verificare a aplicarii termenilor acordului.