Oficialii Natiunilor Unite si-au retras recomandarea ca Fortele de Aparare Israeliene sa fie adaugate in lista organizatiilor ce au incalcat drepturile copiilor dupa o serie de telefoane din partea oficialilor israelieni, scrie The Guardian.

Oficialii israelieni se pare ca au amenintat invocand consecinte serioase daca ar fi avut loc intalnirea dintre agentii ONU si ONG-uri cu scopul de a ratifica recomandarea. In decurs de cateva ore intalnirea a fost anulata.

"Oficialii de top ai Natiunilor Unite s-au supus presiunilor politice" spun surse din cadrul ONU. "Drept rezultat, a fost transmis un mesaj clar prin care se anunta faptul ca Israelul nu va fi listat."

Organizatiile ce fac lobby pentru includerea armatei Israeliene pe lista celor ce au incalcat drepturile copiilor in urma razboiului din Gaza din vara lui 2014 - ce a dus la moartea a 500 de copii si a mai mult de 3.300 de raniti - includ Salvati Copii, War Child, organizatia israeliana B'Tselem si corpurile Natiunilor Unite precum UNICEF, alaturi de alte cel putin 12 organizatii palestiniene.

Includerea Fortelor de Aparare Israeliene pe lista ONU a incalcarilor grave ale drepturilor copiilor ar insemna plasarea acestora alaturi de alte forte militare non-statale precum ISIS, Boko Harem si Talibani. Nu mai exista o alta armata a vreunui stat care sa fie trecuta pe aceasta lista. Mai mult, includerea armatei ar aduce dupa sine sanctiuni ONU.

Desi oficialii Natiunilor Unite din Ierusalim au anulat intalnirea - si au decis sa renunte la recomandarea includerii armatei israeliene pe aceasta lista - ONU a depus o plangere guvernului israelian pentru actele de intimidare asupra membrilor sai.

Susana Malcorra - un inalt oficial de pe langa Secretariatul General ONU din New York - a semnalat problema printr-o scrisoare adresata ambasadorului Israelului la ONU, Ron Prosor. ONU nu doreste sa comenteze pe baza documentelor scurse, mai scrie The Guardian.