Premierul polonez Ewa Kopacz a afirmat marti ca "activitatea militara rusa" din Kaliningrad si Criméea este o tentativa de a face presiune asupra viitorului Consiliu European care va examina eventuale sanctiuni impotriva Moscovei, scrie AFP.

"Astazi, Rusia face acest gen de gesturi inaintea urmatorului summit european din 19 si 20 martie pentru a avea o anumita influenta asupra deciziilor Consiliului European in materie de sanctiuni", a declarat Ewa Kopacz.

Joi si vineri, sefii europeni de stat si de guvern vor trebui sa decida "fie prelungirea sanctiunilor actuale, fie, daca acordurile Minsk 2 nu sunt respectate, introducerea de noi sanctiuni economice, si mai dure", a precizat aceasta.

"Supraveghem situatia, am notat o supra-activitate in Marea Baltica si in spatiul aerian baltic, dar nu exista inca motive sa dam alarma", a subliniat premierul polonez.

Aceasta a reactionat la informatiile potrivit carora Rusia a amplasat baterii de rachete Iskander-M in enclava occidentala Kaliningrad si bombardiere strategice in Crimeea.