Guvernul grec a anuntat ca vrea sa aloce incasarile din viitoarele privatizari fondurilor de pensii si politicilor sociale, si nu platii datoriei externe, informeaza AFP.

"Vom crea o noua agentie publica de privatizari. Veniturile vor fi folosite pentru a finanta politici sociale si pentru a sustine sistemele de securitate sociala", a declarat ministrul adjunct al Finantelor, Nadia Valavani, in fata unei comisii parlamentare, luni seara.

Guvernul Syriza, ales in ianuarie, a schimbat conducerea Taiped, agentia greaca de privatizari, numind in fruntea sa unul dintre liderii stangii radicale convertit in promotor imobiliar, Stergios Pitsiorlas.

Acesta din urma a declarat in fata comisiei ca litoralul grecesc si plajele sale, dintre care unele figureaza in catalogul Taiped, "nu sunt de vanzare" si a promis sa "reexamineze" concesionarea fostului aeroport al Atenei, Helliniko, una dintre privatizarile cele mai importante semnate pana in prezent de Grecia.

Potrivit lui Pitsiorlas, concesioarea pe 99 de ani in schimbul a 915 milioane euro in favoarea unui consortiu format din societatea greaca Lamda Development, grupurile chineze Fosun si Abu-Dhabi Al Maabar, este "problematica".

Syriza s-a opus tot timpul cedarii acestui mare teren aflat la malul marii si destinat amenajarii unui complex turistic.