Un soldat a fost ucis in estul rebel prorus al Ucrainei in timp ce parlamentul de la Kiev se pregateste sa voteze in aceasta saptamana legi ce acorda mai multa autonomie acestei regiuni, in conformitate cu acordurile de pace Minsk 2, relateaza AFP si Reuters.

Moartea soldatului ucrainean a fost anuntata luni de purtatorul de cuvant militar Andri Lisenko.

In ciuda unui armistitiu in vigoare, rebelii au lansat atacuri cu arme de foc si lansatoare de grenade impotriva pozitiilor ucrainene (si) asupra mai multor situri din regiunile Donetk si Lugansk, mai ales in apropierea satului Sirokin de langa Mariupol, ultimul mare oras din estul rebel sub controlul Kievului, a acuzat purtatorul de cuvant, potrivit Agerpres.

In ciuda acestor tensiuni, presedintele ucrainean Petro Porosenko a prezentat parlamentului proiectele legilor ce acorda mai multa autonomie celei mai mari parti a teritoriilor controlate de separatisti.

Aceste texte, care urmeaza a fi examinate de deputati in aceasta saptamana, acorda un "statut special" acestei zone, in special cu privire la utilizarea limbii ruse si posibilitatii de extindere a cooperarii cu Rusia, dar numai dupa organizarea de alegeri locale in conformitate cu legea ucraineana si sub controlul observatorilor internationali.

Toate grupurile armate vor trebui sa depuna armele sau sa paraseasca Ucraina si mass-media ucrainene isi vor relua difuzarea in aceste teritorii, potrivit acestor proiecte de lege, publicate pe site-ul parlamentului.

Acordurile de pace Minsk 2 au fost semnate la 12 februarie in capitala belarusa dupa negocieri maraton sub medierea presedintelui francez Francois Hollande si a cancelarului german Angela Merkel si cu participarea sefului statului rus Vladimir Putin, acuzat de Kiev si Occident ca inarmeaza rebelii si a desfasurat trupe in Ucraina, ceea ce Moscova neaga in ciuda dovezilor numeroase raportate in special de mass-media, aminteste AFP.

Rusia si-a exprimat deja "preocuparea" fata de continutul acestor documente, afirmand ca Kievul a refuzat sa discute cu separatistii. "Aceste lucraturi ale puterii de la Kiev sunt o dovada in plus a dorintei sale de a submina procesul (de pace) de la Minsk", a acuzat luni Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat, citat de Reuters.

In acest comunicat, Rusia a acuzat de asemenea Kievul ca intensifica "blocada" regiunilor estice din Ucraina controlate de rebelii prorusi si incalca acordurile de incetare a focului.

"Kievul nu numai ca o sustine dar chiar consolideaza blocada regiunii Donbas, limitand sever" comunicatiile "cetatenilor cu restul Ucrainei, precum si legaturile lor transfrontaliere cu regiunile ruse", a adaugat ministerul.